Teljes testszkennereket telepítene Hongkong a nemzetközi repülõterére

Hongkongi hatóságok szombaton bejelentették, hogy a nemzetközi repülõtéren teljes testszkennerek telepítését fontolgatják.

Így akarják növelni a légikikötõ biztonságát. Több európai ország, köztük Nagy-Britannia és Hollandia is megkezdte a berendezések üzemeltetését az után, hogy tavaly karácsonykor egy nigériai fiatalember az alsónadrágjába rejtett bombát akart mûködésbe hozni egy Detroitba tartó gépen.

Jogvédõk most Hongkongban is kétségeiknek adtak hangot. Szerintük sérülhet a személyiségi jog, hiszen a szkenner az egész testrõl készít meztelen képet, hogy felfedhessék az esetlegesen elrejtett fegyvert, bombát. A hongkongi repülõtér szóvivõje azt mondta: fiygelembe veszik majd ezeket az aggályokat is. Azt is kiemelte, hogy jelenleg a lehetõségeket vizsgálják, felmérik a helyzetet. Egy kínai napilap korábban arról írt, hogy a hongkongi reptér munkatársai az év elején a londoni Gatwick és az amszterdami Schipol repülõtéren jártak, hogy mûködés közben nézzék meg a szkennert.. Szakértõk szerint egyébként a berendezés nem tudta volna kiszûrni a nigériai fiatalember alsónadrágjába rejtett robbanóanyagot.
– Független Hírügynökség –