Teljes káosz a tél miatt Németországban: elfogyott a só, a hó alatt tetõk szakadtak be

Teljes káosz a tél miatt Németországban: elfogyott a só, a hó alatt tetõk szakadtak be
Egyre komolyabb gondot jelent a kemény tél Németországban. A Bild címû lap szerdai jelentése szerint egyre több helyen veszélyessé váltak a hó súlya alatt a tetõk. A Saar-vidéken egy családi ház teteje be is szakadt. Attendornban pedig egy gyárcsarnok teteje dõlt egy autóra.

Ambergben is a hó miatt szakadt be egy épület teteje. A sok hó miatt Wuppertalban elrendelték az összes csarnok, így összesen 100 épület nem nyitott ki szerdán, köztük az egyetem, több iskola tornaterme és sportcsarnokok sem. A helyi városvezetés szerint biztonsági lépésrõl van szó. A házak tetején legalább félméteres hó van. Ez hatalmas súly a tetõszerkezetnek.

A Balti-tengerben lévõ Hiddensee ((hidnzé)) szigetet szerdán már csak helikopterrel lehetett csak megközelíteni. Az ott tartózkodó 100 turistából 40-et tudtak evakuálni – az erõs szél miatt egyelõre fel kellett függeszteni a repüléseket. A szigeten mintegy 1000-en laknak, nekik a helikopter vitt élelmet, innivalót és gyógyszereket. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy az egész ország területén havas, jeges utakra kell számítani. A legrosszabb a helyzet Észak-Németországban. Több baleset is történt az utakon, köztük két halálos.

Heidelbergben közben elfogyott az útszóró só. A város kénytelen volt Szerbiából sürgõsséggel rendelni. Mivel egész Európában kemény tél van, óriási a kereslet a sóra. Emiatt az egekbe szökött az ára is. Korábban tonnánként 80 eurót (21 ezer forint) kértek érte, de Heidelbergnek már 195-öt (53 ezer forint) kell fizetnie. Van olyan cég is, amelyik már 300 eurót (80 ezer forint) kér egy tonna sóért. Egyébként Berlin is jelezte: hamarosan kifogynak sótartalékai. A szakemberek szerint 30 éve nem volt ilyen erõs tél, mint most.

Címkék: , ,


További hírek a Nagyvilág kategóriából