Teljes holdfogyatkozás szombat éjjel

Holdfogyatkozás
Holdfogyatkozás
Magyarország – Szombatról vasárnapra virradó éjszaka teljes holdfogyatkozás figyelhető meg hazánkból az éjszakai órákban.

A jelenség bemutatására országszerte távcsöves megfigyelőakciókat szervez a Magyar Csillagászati Egyesület. A holdfogyatkozás szabad szemmel és kisebb távcsővel egyaránt jól megfigyelhető.

A Hold a Föld félárnyékába este negyed 10-kor kezd belépni, de a sötétedés ekkor még szabad szemmel nem érzékelhető. A teljes árnyék először fél 11-kor érinti a Hold peremét, majd égi kísérőnk egyre mélyebbre merül az árnyékba.

 A teljes fogyatkozás háromnegyed 12-kor kezdődik, és hosszú ideig, egy és egynegyed órán keresztül tart. Ez idő alatt a Hold vöröses színben dereng, amelyet a Föld légkörén átszűrődő fény okoz. (A Holdról nézve ekkor teljes napfogyatkozást láthatnánk, úgy, hogy a Föld sötét korongját vörös “glória” venné körül.)

A teljes fogyatkozás 1 óra körül ér véget, a következő egy és egynegyed órában az árnyék fokozatosan “levonul” a Holdról, és kísérőnk visszanyeri teljes fényét.


Fotó: hirek.csillagaszat.hu

Kapcsolódó linkek:

http://hirek.csillagaszat.hu - Csillagászati hírek

http://polaris.mcse.hu – Polaris Csillagvizsgáló