Járvány

2020.04.24. 19:50

Májusra elkészülhet az új lélegeztető rendszer prototípusa

Az Óbudai Egyetem szakembereinek munkáját dicsérő rendszer segítségével egyszerre akár 50, kritikus állapotban lévő beteget el lehet majd látni kórházi körülményeken kívül is.

Budapest, 2020. április 8. Ápoló egy koronavírussal fertőzött, lélegeztető gépen lévő beteget lát el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. április 8-án. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI/

Fotó: Balogh Zoltán

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár az intézmény és a kutatócsoport vezetőinél tájékozódtak a fejlesztés előrehaladásáról 2020. április 24-én, Budapesten – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)

A közlemény szerint a minisztériumi vezetők Kovács Levente rektorral, Ormándi Gabriella kancellárral és a kutatócsoport tagjaival egyeztettek, a készüléket az ötletgazda, Kozlovszky Miklós dékán mutatta be – írja a Magyar Nemzet. A lélegeztetőrendszer akár tábori-kórházi körülmények között is alkalmas lehet 5-50, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására. Az eszköz kilélegzett levegő elvezetésével és központi szűrésével védi az egészségügyi dolgozókat. Az Óbudai Egyetem munkatársainak fejlesztése, a lélegeztetőrendszer klinikai prototípusa várhatóan május végére készülhet el.

Az egyedülálló készülék elkészítésének terve az egyetemen, annak Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában és Neumann János Informatikai Karán született meg. A MassVentil Team versenyt fut az idővel, hogy a rendszer mielőbb a gyakorlatban is segíthesse a gyógyító munkát.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: a hazai egyetemi, kutatóintézeti és vállalati innovátorok villámgyorsan hadrendbe állították képességeiket a koronavírus terjedésének lassítása, a betegek megfelelő ellátása érdekében. A tárca több mint félszáz továbbgondolásra alkalmas ötletet kezel, több mint húsz támogatott projekt már a megvalósítási szakaszban van. A veszélyhelyzet világossá tette, hogy Magyarországnak minél több területen képessé kell válnia az önellátásra.

A minisztérium határozott célja, hogy a vírusválságban folyamatosan bővülő szakmai-tudományos kapcsolatrendszert a magyar gazdaság újraindítása, megerősítése érdekében hosszabb távon is egyben tartsa – olvasható az ITM közleményében.

Borítókép: Ápoló egy koronavírussal fertőzött, lélegeztető gépen lévő beteget lát el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. április 8-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!