Teljes az Alkotmánybíróság

Alkotmánybíróvá választotta az Országgyűlés hétfőn Lenkovics Barnabást és Lévay Miklóst. Hivatalba lépésüktől, vagyis április 21-étől újra teljes, 11 tagú lesz a taláros testület. Lenkovics Barnabás 314 igen és 25 nem, Lévay Miklós pedig 321 igen és 12 nem szavazatot kapott.

Lenkovics Barnabás eddig az állampolgári jogok országgyűlési biztosa volt. Bizottsági meghallgatásán az alanyi és az alapjogok védelmét nevezte legfontosabb feladatának alkotmánybíróként. Mint mondta: az állampolgári jogok országgyűlési biztosaként a végrehajtás kontrollját látta el, alkotmánybíróként azonban a jogalkotás ellenőrzése lesz a dolga. Az ombudsmani hivatal egyszemélyes munka volt, nagyobb szabadsággal, miután ajánlásai nem voltak kötelező érvényűek. Az Alkotmánybíróságon (AB) viszont csapatmunka zajlik, és jóval szigorúbban kell érvelni, ragaszkodni az alkotmányhoz, mert a határozatok mindenkire vonatkoznak – mondta Lenkovics Barnabás. Az ombudsman 10 napon belül lemond jelenlegi posztjáról, és április 21-én lép hivatalba.

Lévay Miklós, az ELTE rektorhelyettese korábban közölte: fő szakterülete a büntetőjog, szakmai érdeklődésének középpontjában pedig a kábítószer-kérdés áll, de a gyermeki jogok is foglalkoztatják – mondta. Lévay Miklós szerint a jelenlegi magyar szabályozás nem áll összhangban az ENSZ gyermekjogi egyezményével, amely fő szabályként zárt tárgyalást ír elő a 18 év alatti vádlottak ügyében, itthon azonban ez csak kivételes esetekben valósul meg.

Az Országgyűlésben legutóbb február 19-én szavaztak alkotmánybíró-jelöltekről. Akkor Trócsányi László, a Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központjának igazgatója kapta meg a szükséges kétharmados többséget, Kiss László alkotmánybírát pedig újraválasztották.