Magyarország

2010.12.03. 15:28

Szájer József: nincs kőbe vésve az Alkotmány munkaszövege, viták során változhat

<p>Egyetért a készülő Alkotmány koncepciójának irányaival és kereteivel Szájer József, de vitatja a többi között a későbbi módosítás lehetőségét és a nemzeti zászló egyszerű, trikolor jellegének megváltoztatását - a Fidesz európai parlamenti képviselője erről pénteki sajtótájékoztatóján beszélt.</p>

Mint mondta, a munkaanyag nyilvánosságra hozatala éppen azt a célt szolgálja, hogy meginduljon egy széleskörű vita.

Szájer József elmondta: a miniszterelnök tanácsadó testületének tagjaként üdvözli a parlament előkészítő bizottságának munkaanyagát, amely kijelöli a legfontosabb kereteket és irányokat. Mint mondta, a dokumentum nyilvánosságra kerülésével szélesebb körű vita indulhat róla, hiszen ez még nem a hivatalos, parlament által elfogadott, végleges Alkotmány-szöveg. Kitért arra is: a szöveg önmagában is cáfolja azokat a korábbi vádakat, miszerint a kormánypárt az államrendszer radikális felforgatására készül. Hozzátette: a dokumentum a legfontosabb alapvető tényeket tartalmazza, emellett pedig stabilitást ígér.

Az EP-képviselő azt is mondta: nem segítette a jogbiztonságot, hogy bármelyik kormánykoalíciónak volt lehetősége módosítani az alaptörvény szövegén, ugyanakkor véleménye szerint nincs "kőbe vésve", hogy ezután csak két parlamenti ciklus kétharmados többsége változtathat. Szájer József szerint ez további megfontolást igényel és viták során dől el. Mint mondta, túl magasnak tartja a küszöböt, nem biztosít kellő rugalmasságot. Példaként említette, hogy a munkaanyagban szereplő szöveg szerint jóval hosszabb idő után tudtunk volna csak csatlakozni az Európai Unióhoz, vagy a NATO-hoz.

A politikus arról is beszélt: a jelenlegi, legegyszerűbb elemekből álló, három színű nemzeti zászlóra büszke, szerinte nincs feltétlenül szükség a címer megjelenítésére. Kérdésre válaszolva azt is elmondta: az egykamarás parlament híve, ha már egyszer csökkentették a képviselők létszámát, akkor nincs értelme a "hátsó ajtón" még egy testületet létrehozni, ami ráadásul a munkát is lassítaná. Kitért arra is: súlyos tévedésnek tartja, hogy a volt miniszterelnök a Szent Korona-tant emlegeti, az nem fog bekerülni, hanem magát a Szent Koronát említik meg a szövegben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!