madármentés

2019.07.01. 12:00

Szalakóták születtek

Ritka esemény történt a Mályi Természetvédelmi Egyesület Madármentő Állomásán.

Szalakótafiókák

Forrás: Mályi Madármentő Állomás

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi mentőhelyére pár nappal ezelőtt négy szalakótatojást vittek be a természetvédelmi őrök. Egy odú ellenőrzése során ugyanis azt tapasztalták, hogy a fiókák szülei elpusztultak. Azonnal keltetőbe tették a madármentő állomás munkatársai a tojásokat, amik sorra kezdtek el kikelni.

Négy fióka

Mivel a szalakóta már az első tojáson is kotlik, így a tojások nem egyszerre kelnek, hanem eltolódással – a következő éjszaka folyamán azonban az utolsó szalakótatojásból is előbújt egy teljesen egészséges fióka.

Mind a négy fióka egészséges, rengeteget esznek. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gondoskodik arról, hogy szalakótaodúkban helyezzék el őket. A felmérés során sikerült megfelelő odúkat találni, így hamarosan kikerülhetnek a kiválasztott odúkba.

Az európai szalakóta Magyarországon fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500 ezer forint. Nagyon izgultak mind a mályi Madármentő Állomás, mind a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, hogy sikerüljön a tojásokat megfelelően kikelteni, mert eddig alig volt példa arra, hogy szalakótatojás keltetőben keljen ki Magyarországon.

Jelenleg a fiókák még folyamatos ellátásra szorulnak, de szépen cseperednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában