Téli utómunkák a kertben

Akt.:
Ha végeztünk, pihenhetünk, esetleg olvassunk szakirodalmat
Ha végeztünk, pihenhetünk, esetleg olvassunk szakirodalmat - © Fotó: Dreamstime
Borsod-Abaúj-Zemplén – Nem kell, hogy elijesszen minket a fagyosabb idő, irány a kert és az udvar!

A naptár és az elmúlt napok időjárása alapján is kijelenthetjük: csak megérkezett a tél! Ilyenkor egyre kevesebb a munka a kertekben, de azért még van mivel elfoglalni magunkat, mielőtt feltehetnénk a lábunkat a meleg szobában, hogy csak az ablakon keresztül vessünk egy pillantást a kertre.

Takarítási munkák

Leginkább az a fontos ilyenkor, hogy mindent téliesítsünk, a fagyok beállta után pedig ellenőrizzünk. Mivel a fagyok még nem rendszeresek, csak éjszakára hűl le nulla fok alá a levegő, így nem árt még figyelni a növényvédelemre, hiszen a tartós fagy beálltáig még több kórokozó képes kellemetlenséget okozni. Sokan szoktak még permetezni a kertben a mínuszok beállta előtt.

Ugyanakkor ez az időszak kitűnően alkalmas arra, hogy rendbe tegyük a kertünket, udvarunkat, így legalább az ünnepekre is szebb környezetben készülhetünk. Tehát vágjuk még le a megnőtt gazféléket, takarítsuk ki a kertet, folytassuk az ásást, amíg nincs fagy, és alkalmas a föld hozzá. Az udvaron seperjünk össze, távolítsuk el az ágakat, leveleket. Most lehet a feleslegessé vált, vagy kiszáradt fákat, cserjéket kivágni, a faházat, kerítést kijavítani.

Ez a legjobb hónap a díszfák és cserjék megmetszésére. Metsszük le félig a rózsabokrokat, hogy megóvjuk őket a széltől. Fás növényeket még decemberben is lehet ültetni, ha nem fagyos a föld. Vigyázzunk arra, hogy amikor fagypont alá esik a hőmérséklet, ne lépjünk a gyepre, mert nagy barna lábnyomokat fogunk hagyni a törékeny fű szárán.

Öntözzünk óvatosan

Nagy havazás után rázzuk le az ágakról a felgyülemlett havat, nehogy letörjenek a súly miatt. Ha a talaj nem túl nedves vagy fagyos, folytathatjuk az évelő növények elrendezését. Öntözzük óvatosan a növényeket, és fedjük le őket. Figyeljünk arra, hogy minden olyan növényt megóvjunk, amely ki van téve a fagynak. Vezessük el a vizet minden csatornából vagy csapból a kertben, és szigeteljük le őket. A növényeknek ebben a hónapban is szükségük lesz öntözésre, de vigyázzunk, nehogy túlöntözzük őket.

Az ősszel ültetett facsemeték, bokrok különösen érzékenyek a szélsőségesen zord, téli időjárásra, ezért a tövük körül halmozzunk fel lekaszált füvet, leveleket, és azokat takarjuk be egy-két lapátnyi komposzttal vagy földdel. Ahol a nyulak, őzek, vaddisznók látogatásától is tartani kell, ott a fák törzsét vegyük körül dróthálóval vagy műanyag törzsvédővel, illetve napraforgószárral vagy náddal. A kukoricaszár nem alkalmas a törzs bekötésére, mert ez alatt mezei egerek és pockok telepedhetnek meg, melyekkel aztán meggyűlhet a bajunk.

Enyhe, csendes, napos időben hozzá lehet látni a gyümölcsfák törzsének tisztogatásához. A lehántott kéregmaradékokat gondosan összegyűjtve el kell égetni. Az évelők közül a legkésőbbi/legkorábbi virágzó növényünk a hunyor. Enyhe teleken már karácsonykor virágzik, sötétzöld lombja örökzöld. Árnyékos, nedves helyen, tápdús, középkötött talajon tenyészik jól. A tövek köré terítsünk komposztot, kéregtörmeléket. Ne aggódjunk, nem fog megfagyni. Ha már virágzik, gyönyörködjünk benne.

Vágjunk oltóvesszőt

A tavaszi átoltáshoz szükséges oltóvesszőket még a tartós fagyok előtt érdemes megszedni. Csak ismert, egészséges és bőven termő fáról szedjünk, kérjünk vesszőket, melyeket kötegelve, földnedves homokba állítva tároljunk.

A dézsás, balkonládás növényeket a melegebb napokon öntözzük meg, ügyeljünk szobanövényeink párologtatására is. Közben pedig pihenjünk, ünnepeljünk és készüljünk a jövő évi kertművelésre, akár azzal, hogy már elkezdünk tervezgetni, akár azzal, hogy szakirodalmat olvasgatunk.

Horváth Imre

Címkék: , ,