Sport

2013.03.24. 15:54

Birkózó Eb - Lőrincz Tamás aranyérmes

Tbiliszi, 2013. március 24., vasárnap (MTI) - Lőrincz Tamás aranyérmet nyert a vasárnapi zárónapon a kötöttfogásúak 66 kilogrammos súlycsoportjában a Tbilisziben zajló birkózó Európa-bajnokságon.

Tbiliszi, 2013. március 24., vasárnap (MTI) - Lőrincz Tamás aranyérmet nyert a vasárnapi zárónapon a kötöttfogásúak 66 kilogrammos súlycsoportjában a Tbilisziben zajló birkózó Európa-bajnokságon.Az utolsó nap éremosztó mérkőzései előtt látták elérkezettnek az időt a szervezők arra, hogy megnyilvánuljanak a sportág olimpiai szereplésének veszélybe kerülése miatt: a szőnyegek mellett felállítottak egy "Mentsük meg az olimpiai birkózást" feliratú óriásplakátot, melyet többen - köztük a grúz miniszterelnök is - aláírtak.

A néhány perces "akció" után kezdődhettek meg a küzdelmek, méghozzá a 66 kilogrammos kategória éremmérkőzéseivel.

A tavaly olimpiai ezüstérmes, 2006-ban Európa-bajnok Lőrincznek az orosz Adam Kurakkal kellett megküzdenie az aranyéremért, aki egy mérkőzéssel többet birkózott a fináléba jutásig.

A nap során meccsről meccsre jobban birkózó Lőrincz a döntőben is aktív volt, folyamatosan kereste az akció lehetőségét. Az első menetben ugyan nem tudta megfogni riválisát, de az orosz sem tudott vele mit kezdeni. Lüktető tempóban telt el a másfél perc, amely nem volt eseménytelen, még ha pont nem is született. Térdelőhelyzetbe az oroszt küldte le a mérkőzésvezető, így a ceglédi birkózó volt akciókényszerben, és ennek megfelelően dolgozott a szőnyegen. A derekánál összefogta ellenfelét, majd alapos előkészítés után ki is emelte. A levegőben aztán az orosz meg tudott fordulni, így szembe került ellenfelével, a szőnyeg szélénél azonban Lőrincz szépen át tudta húzni maga felett estében, így meglett a "részsikerhez" szükséges egy pont (1-0).

A szünet után Lőrincz ugyanazt a harcmodort folytatta, mint az első menetben, folyamatosan dolgozott, próbálkozott. Egy perc azonban megint eltelt pont nélkül, de sokkal több már nem, mert a tavalyi olimpia legjobb európai 66 kilósa egy villámgyors csípődobással "szőnyeghez vágta" Kurakot, ami három pontot ért. Az utolsó fél percben az orosz sportolónak már nem volt esélye, egy pontot ugyan még kapott intéssel, ám Lőrinczet nem tudta megakadályozni abban, hogy pályafutása második Eb-diadalát arassa. Ez egyben - a hazai szövetség tájékoztatása szerint - a 100. magyar birkózógyőzelem volt felnőtt világversenyen, ebből 56 Eb-ken, 25 vb-ken és 19 olimpiákon született.

"Szerencsére nem is tudtak megállítani" - válaszolta Lőrincz a "ma megállíthatatlannak tűntél" felvetésre az éremátadás után a boldog magyar csapat gyűrűjében, aztán rohant a doppingvizsgálatra.

"Huh, ez nagyon szép volt" - mondta az MTI-nek Struhács György szakvezető. "Jó volt a sorsolása, Tamás pedig élni tudott ezzel. Az elődöntő után arra hívtam fel a figyelmét, hogy nem kell ünnepelni, csak a döntőre kell koncentrálni. Ott pedig az volt a taktika, hogy iramot menjen, hiszen míg Tamás kevesebb mint hat menetet birkózott ma, Kurak 11-et, ráadásul több nehéz ellenfél ellen. Ezen kívül egy fogásra kellett figyelni, amit ellenfele nagyon jól csinál."

A szakvezető az első menet végéről elmondta, hogy Lőrincz vissza akarta ültetni az oroszt, ám kénytelen volt mást kitalálni, mert Kuraknak a földön volt a lába, így abból nem lett volna pont.

Hegedűs Csaba, a magyar szövetség elnöke közleményben gratulált a jubileumi aranyéremhez.

"A sportágunk ismét sporttörténelmet írt, amihez boldogan gratulálok Lőrincz Tamásnak, a válogatott mestereinek, a ceglédi birkózó-szakosztálynak, és mindenkinek, aki bármit hozzátett ehhez a szép naphoz" - olvasható az MTI-hez eljuttatott gratulációban. "Nemzedékeknek kell köszönetet mondanom, hiszen a mi sikertörténetünk 1908, Weisz Richárd olimpiai győzelme óta íródik. Végtelenül büszke vagyok arra, hogy a nagy magyar birkózócsalád - minden, szánalmas bomlasztási kísérlet ellenére - összefogva, egyenes derékkal, nagy elszántsággal halad előre a sikerek útján, és megérdemelten jutott el a mai, csodálatos jubileumhoz."

A magyar birkózócsapat három éremmel zárta a kontinensviadalt: Lőrincz aranya előtt a szabadfogású Hatos Gábor (74 kg) ezüst-, míg Barka Emese (55) bronzérmet szerzett.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!