Téli olimpia? Robotok? Síelő robotok!

Az emberhez hasonlóan síléceket és botokat kellett használniuk
Az emberhez hasonlóan síléceket és botokat kellett használniuk - © Fotó: AFP
Phjongcsang – A robotokat sebességük és manőverező képességük alapján értékelték.

Dél-Koreában rendezték meg a világon először a síelő robotok versenyét, nem messze a phjong­cshangi téli olimpia helyszínétől. Nyolc humanoid robot vett részt a Welli Hilli Parkban rendezett megmérettetésen, amelyre a dél-koreai egyetemek, köztük a Szöuli Műszaki és Technológiai Nemzeti Egyetem csapatai neveztek.

Csak két lábon állva

A sípálya egyórányi autóútra van Phjongcshangtól nyugatra. A részt vevő robotoknak számos feltételnek kellett megfelelniük: magasságuknak túl kellett szárnyalnia az 50 centimétert, két lábon kellett állniuk.

Az emberhez hasonlóan síléceket és botokat kellett használniuk, képesnek kellett lenni a térd és a könyök hajlítására. A robotokat sebességük és manőverező képességük alapján értékelték, és emberi segítség nélkül kellett célba jutniuk. Irányítóik csak a pálya széléről avatkozhattak bele mozgásukba – közölte a dél-koreai ipari minisztérium. A tárca szerint robotokat a téli olimpia különböző helyszínein, az olimpiai faluban és a sajtóközpontban is alkalmaznak az olimpiai játékok sikeres lebonyolításához.

– ÉM –További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek