Televíziós riporterek olimpiája Nyíregyházán

Április 26. és 29. között rendezik meg Nyíregyházán az Európa Legjobb Televíziós Riporterei (Reporters’ Europe Cup) nemzetközi vetélkedőt. A versenyre 15 ország 21 közszolgálati televíziójának hírszerkesztőségeiből érkeznek újságírók. Magyarországot az MTV Híradójának csapata képviseli.

A hatodik alkalommal megrendezett tévés verseny fővédnöke az Európai Műsorszórók Egyesülete (EBU), szervezője a Régiókért Alapítvány. Az európai televíziós riporterek, tudósítók találkozójára Csehországból, Szlovákiából, Ukrajnából, Lettországból, Finnországból, Romániából, Boszniából, Szerbiából, Horvátországból, Szlovéniából, Ausztriából, Németországból, Franciaországból, Törökországból érkeznek csapatok. A tévés stábok számára a feladat egy közszolgálati téma feldolgozása lesz.

A riporterek olimpiáján a csapatok egyenlő esélyekkel indulnak. Ugyanolyan technikával, ugyanannyi idő alatt kell majd elkészíteniük háromperces, angol nyelvű, közszolgálati témájú riportjaikat. Ebben az évben valószínűleg az idegenforgalom-turizmus témát járják majd körbe a tévés stábok.

A verseny nyertesei pénzjutalomban részesülnek. Az első helyezett csapat 2000 eurót, a második 1200 eurót, a harmadik 400 eurót kap. A legnagyobb szakmai elismerés azonban, hogy az EBU 54 tagországának valamennyi közszolgálati televíziójában levetítik a díjnyertes filmeket. Így több száz millió nézőhöz jutnak el a Reporters’ Europe Cup riportfilmjei.

2005-ben az MTV Debreceni Regionális Stúdiójának csapata nyerte meg a versenyt.