Ítéletidő tombolt Romániában

Egy ember meghalt, csaknem kétezret pedig elvágott a külvilágtól a vasárnap hajnali vihar Romániában. Az ország több területére zúdult felhőszakadás, amit sok helyen áradások követtek.

A bukaresti belügyminisztérium tájékoztatása szerint a legkritikusabb helyzet a kelet-romániai Szucsáva megyében alakult ki. A bőséges esőzések és orkán erejű szél miatt Argel és Damacusa (Ardzsel és Dömökusa) településen 450 lakóház – hatósági adatok szerint mintegy 1400 lakos – elszigetelődött a külvilágtól, 25 háztáji gazdaságot, valamint negyven hektár mezőgazdasági területet pedig elöntött a víz. Emellett a moldvai megyében számos községi és országút járhatatlanná vált a földcsuszamlások, valamint a medrükből kilépett patakok, folyók miatt. A körzetben egy férfi életét vesztette, amikor autója alatt összeomlott egy híd.

Az erdélyi Brassó megyében számos lakóházat és tizenkét autót rongáltak meg a megduzzadt patakok, Felsőszombatfalván pedig száz turistát evakuáltak a hatóságok, miután panziójukat elöntötte a víz. A székelyföldi Hargita megye tizenegy településén megszakadt az áramszolgáltatás, egy lakóház és hat istálló villámcsapás következtében leégett, az észak-erdélyi Máramaros megyében fekvő Sajóra zúdult jégeső pedig harminc lakóház tetőzetét megrongálta, illetve száz hektárnyi termőföldön tönkretette a termést. Nem kerülte el az ítéletidő Kolozs megyét sem: a Magyarfenes községhez tartozó Járarákoson mintegy száz család szigetelődött el a külvilágtól, miután a heves esőzés és földcsuszamlás miatt beszakadt a településre vezető út.