Településtörténet – Vadregényes tájakon

Botpalád – Botpalád az Európa legromantikusabb kis folyójának nevezett Túr mellett fekszik. A nyáron szelíden csobogó Túr folyó jobb partján, gyönyörű környezetben fekszik ez a jellegzetes kisnemesi község.

Kispalád előtt, a 4143. számú út jobb kéz felőli elágazásnál találjuk a palágyságiBotpaládot. A Szatmári-Erdőhát mikrotája a Palágyság (Botpalád, Kispalád és az ukrajnai Nagypalád alkotja) csupán néprajzi szempontból külön táj.

A nyáron szelíden csobogó Túr folyó jobb partján, gyönyörű környezetben fekszik ez a jellegzetes kisnemesi község. A hajdani útifaluban az Alvégen, amit az árvizek elkerültek, a kisnemesek, módosabb gazdák laktak; az ár járta Felvégen a szegényebbek, a kis utcácskákban a zsellérek. A főutca folytatásában, Kispalád felé épültek az újabb házak. Általánosak a soros elrendezésű szalagtelkek, korábban a nemzedékek együtt éltek, 3–4 ház megült egy telken. 1991-ig Kölcse székhellyel közös tanácsa volt, ezután botpaládi központtal közös körjegyzőséget alakított Kispaláddal.

Neve, a Bot személynév, talán a magyar bot főnévből alakult ki a palád viszont a Pala személynév -d képzős származéka. Nevezetessége a Fő utcán álló műemlék-jellegű református templom, déli homlokzatából négyszintes torony emelkedik ki. Népi épületei közül egy taposott szalmával fedett magastetős szegényparaszti lakóházat a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba telepítettek át. A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet védett erdeinek közelében, a vadregényes hangulatú, többek által Európa legromantikusabb kis folyójának nevezett Túr mellett fekszik.

– Palicz István –