Településtörténet: Ősláp és rezervátum

Bátorliget – Bátorligeten Európa hírű természetvédelmi területek találhatók, a Fényi erdő védett terület. A község történelme a középkorba nyúlik vissza. Bátorliget [.pdf – 15KB]

A község történelme a középkorba nyúlik vissza. Bátorliget a Nyírség délkeleti részén Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében a román határszéllel érintkező területen található.

A lakosság megélhetését elsősorban a mezőgazdaság biztosítja. A településen két üzem (cirokfeldolgozó és cipőfelsőrész-készítő üzem) ad további munkalehetőséget az emberek számára. Az oktatási-közművelődési intézmények közül óvodával, általános iskolával, művelődési házzal, könyvtárral és múzeummal büszkélkedhet a lakosság. Nyáron az ország minden részéről ellátogatnak az itt működő Ifjúsági Táborba.

A településen három történelmi egyház működik, a római, a görög-katolikus és a református egyház. Községünkben élt a nagy mesemondó, Fedics Mihály, akinek síremléke a Nyomási temetőben van elhelyezve.

Bátorligeten Európa hírű természetvédelmi területek találhatók, az ősláp, a nagylegelő és a rezervátumtól délkeleti irányban mintegy 3 kilométerre egy hatalmas erdő, a Fényi erdő terül el. Az erdő alakja gombához hasonlít, 1953 óta védett terület. Csodálatos növény és állatvilágával ezek a szép természeti tájak teljesen körülölelik a községet.

– Palicz István –