Telepítsünk fát, de hová?

Telepítsünk fát, de hová?

A tavasz a faültetések és sokszor a fakivágások időszaka is. Mindenki szereti ilyenkor szépíteni a környezetét, a kerteket és az utcafrontokat. De hogy ezt megteheti-e kedve szerint, erről kérdezzük a szakembert.  Olvasók mondták:

Az utca dísze nem akadály

– Fényeslitkén közterületen fát ültetni, kivágni csak az önkormányzat jóváhagyásával lehet – mondta érdeklődésünkre Mártha Tiborpolgármester.

Persze, előfordult korábban, amikor még nem volt erről helyi rendelet, hogy olyan fát ültettek közterületen, mely később vagy a villanyvezetékek útjába került, vagy a közlekedést zavarta.

Fák ültetésének ajánlott szabályai

Kiskoronájú fa telekhatártól, épülettõl minimum 2 méterre
Közép- és nagykoronájú fa telekhatártól-, épülettõl minimum 3,5 méterre
Cserje és örökzöld telekhatártól, épülettõl minimum 1 méterre
Középkoronájú fa telekhatártól, épülettõl minimum 2,5 méterre, ajtó, ablak elé legalább 3 méterre, kapubehajtótól minimum 1 méterre, törzsmagasságuk minimum 2,2 méteres kell legyen, hogy könnyedén elférjenek alatta a járókelõk.
Nagykoronájú fa telekhatártól és épülettõl minimum 3 méterre, ajtó-, ablak elé minimum 3,5 méterre, (fasorban egységes törzsmagassággal)
kapubehajtótól minimum 1,5 méterre,
törzsmagasság minimum 2,2 méter.

Olyan gyümölcsfa közterületen történő kiültetését, mely fokozott növényvédelmet igényel, tiltja a helyi rendelet. Meggyfából azonban így is sok van, hiszen az összesnek mintegy 40 százaléka. Ezeket viszont legfeljebb egyszer permetezik a tulajdonosok, s nem is annyira gyümölcséért ültetik, hanem inkább porfogónak tekintik, s mikor virágba borulnak a meggyfák, ünnepi díszbe öltözik a település.

Előfordul, bár nem túl gyakran – ötévenként 1-2 alkalommal –, hogy kivágatnak olyan fát, mely veszélyhelyzetet okozhat.

13:43: Ajánlott az ajánlást megfogadni

Így tavasszal elkezdődik a kertek nagytakarítása, amikor esetenként kivágunk és ültetünk fákat, cserjéket.  Amikor valaki egy fát telepít kertjébe, többnyire nem keres szabályokat, rendeleteket, ajánlásokat.

Egyrészt a védőtávolságok betartása (telekhatártól, épülettől) a mi érdekünk is, másrészt ha a szomszédsággal megromlik a viszony, az első dolog, amibe belekötnek, hogy a meggyfánk átlóg a kerítésen, a diófánk árnyat vet a kertjére, vagy a nyárfánk szöszeire allergiás az egész család.

– A leggyakoribb reakció ilyenkor az szokott lenni, hogy: “az én telkem, kerítésen belül azt csinálok, amit akarok!!!” – Hát, ez sajnos így is van, magánterületen nincs lehetősége a hatóságnak érvényesíteni a szomszédok követelését – tudtuk meg Bartha Istvánfőkertésztől. Aki arról is szólt, hogy korábban volt törvényi szabályozás, és helyi rendelet is tett megkötéseket, ma már csak ajánlás segíti azokat, akik el szeretnék kerülni a vitákat a szomszédokkal.

Tehát bárki telepíthet fát a portáján, viszont a közterületeken nem tehetjük azt amit akarunk, és ez elsősorban a favágásokra vonatkozik. A növényektelepítésénél azonban érdemes kikérni szakember véleményét, hogy bár csak jót teszünk azzal, hogy beültetjük az utcafrontot, de sokszor végig sem gondoljuk, hogy esetleg akadályozhatja a gyalogos és a gépjármű forgalmat is.

– Azt viszont érdemes tudni, hogy a közterületre telepített növény automatikusan a helyhatóság tulajdonába kerül, így kivágása engedélyköteles, sőt, az önkormányzat a lakók véleményének kikérése nélkül – szükség esetén – eltávolíthatja – hangsúlyozta a szakember.

14:31: Nyírjákón nincs rendelet

Nyírjákón nincs konkrét rendelet azzal kapcsolatosan, hogy az itt élők milyen növényeket ültethetnek el a telkükön, vagy a házuk előtt. Erre nincs is szükség, ugyanis a jákóiak oda figyelnek, hogy a kiültetett növény ne okozhasson közlekedési balesetet. A településen körül-belül 10-15 darab ilyen növény volt az utak mentén, de azokat kivágtuk – mondta el Szabó József polgármester.

– Sipos Marianna, Györke László, Kiss Béla -