Friss hírek

2008.09.29. 18:09

Megválasztotta az Országgyűlés Jóri andrást adatvédelmi biztosnak

<p>Az Országgyűlés hétfői ülésén 306 igen és 40 nem szavazattal megválasztotta adatvédelmi biztosnak Jóri Andrást. Az adatvédelmi biztos személyéről a tavaszi ülésszakban négyszer is szavazott az Országgyűlés, azonban Jóri Andrással ellentétben egyik jelölt sem kapta meg a szükséges kétharmados többséget.</p>

Jóri András 1972-ben született Szegeden, az ELTE jogi karán szerzett jogász diplomát. Jelenleg adatvédelmi, informatikai jogászként, illetve az Internetszolgáltatók Tanácsának jogi tanácsadó testületében dolgozik.

Sólyom László a szavazást követően úgy reagált: "jobb később, mint soha." Az államfő hozzátette: elégedett a szavazással és azzal a ténnyel, hogy most már teljes az ombudsmani-kar. Sólyom szerint az is fontos, hogy Jóri a negyedik olyan ombudsman, aki nem a pártok alkujának, hanem szakmai erényeinek köszönheti megválasztását. Az államfő ezzel arra utalt, hogy hivatalba lépése óta nem egyeztet a frakciókkal a jelöltállítás előtt. Sólyom László hozzátette: a korábbi jelöltek is pont ilyen jók voltak szakmailag, mint Jóri András, az azonban a parlament dolga, hogy miért nem szavazták meg őket.

Jóri András megválasztása után három pontban foglalta össze céljait: az információs társadalom kihívásaira adott minél teljesebb válasz adása, a hivatalból végzett vizsgálatok fontosságának növelése, illetve a korábbi két adatvédelmi biztos munkásságának folytatása. Az új ombudsman elmondta: még ezen a héten benyújtja javaslatait az ombudsmani hivatal szerkezeti és személyi átalakításáról.

Kérdésre válaszolva Jóri elmondta: a megfigyelési ügynek lehetnek személyes adatvédelmi vonzatai, így ha érkezik beadvány, akkor vizsgálatot indít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!