Télen visszatérnek a lopós autók – RTL Híradó

Év végén vagy jövő év elején visszatérhetnek a lopós autók Budapestre. Egy törvénymódosítás szerint akár már októbertől vihetnék az autókat a közterület-felügyelők. A munkát ugyanis ők, és nem a rendőrség végzi majd – hangzott el csütörtökön az RTL Híradóban.

A fővárosban 2002-ben szüntették meg az autó-elszállítást a panaszok miatt: sok jármű ment tönkre a terheléstől. Gyarmati Zoltán, a Parking Kft. ügyvezetője azt mondta: a bécsi modellt szeretnék követni, hogy ne elhúzni kelljen az autókat, hanem ráemelni egy platóra, ami 30 másodpercet vesz igénybe. Mindezt kamerával is rögzítenék, mégpedig úgy, hogy az elszállítás helyszínét és idejét is vissza lehessen keresni.

Az autóelszállítás szereplői is változnak, legalábbis a főváros tervei szerint. Nem rendőrök, hanem közterület-felügyelők büntetnék a szabálytalankodókat. Szabó Mihály, a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója elmondta: ugyanaz lesz a felállás, vagyis egy kocsihoz egy közterület-felügyelő tartozik, csak ő rendelheti el a hatósági intézkedést.

Magáncégek nem, csak önkormányzati cégek vihetnék el az autókat. A vonatkozó jogszabály, ami meghatározza, hogy pontosan milyen esetekben lehet elszállítani a kocsikat, valamikor ősz elejére lesz meg. Az új lopós autókat ezután szerzik be, a szabálytalanul parkoló vagy tilosban álló járművek elszállítása pedig valamikor az év végén – jövő év elején kezdődhet meg.