Télen nincs kilakoltatás

A 90-es évek vége óta gyakorlat a Cívis Ház Rt.-nél, hogy a téli időjárásra tekintettel november 1-je és március 1-je között nincsenek kilakoltatások – tájékoztatott a társaság munkatársa.

A főváros polgármesterei a múlt héten döntöttek arról, hogy kilakoltatási moratóriumot vezetnek be az önkormányzatok a kezelésükben lévő ingatlanokra október 31. és március 31. között.

A Cívis Háznál – jogerős bírósági ítélet alapján – a végrehajtó általában leghamarabb március végére, április elejére tűzi ki a költöztetéseket. Az rt.-nek jelenleg körülbelül 260 lakás-kiürítési ügye van, amelyből 87 jutott végrehajtási szakaszba; idén eddig 26 kitűzött kilakoltatásból 9 teljesült.

Csak végső esetben

A legtöbb esetben egyébként a Cívis Ház Rt. igyekszik elkerülni a kilakoltatást, a lakbérhátralékkal rendelkezők számára részletfizetési lehetőséget ajánl fel – tudtuk meg –, s a bajba került családok ügyében együttműködik a családsegítő szolgálattal is. Kilakoltatásra többnyire akkor kerül sor, ha a bérlő összeférhetetlen, a bérleményt rongálja, vagy kirívóan nagy összegű hátraléka van.