Télelőn: fa híján a nélkülözésre

Télelőn: fa híján a nélkülözésre
Borsod-Abaúj-Zemplén – Bár a fűtési idény elkezdődött, még sokan kivárnak. Lesznek, akiknek a nagy hidegben se igen telik majd fűtésre.

Szemben a mögöttünk álló téllel, az előttünk álló hideg hónapokban nemigen fognak fázni a vilmányi iskolások – mármint az iskolában.

Nem a magyarnak való

Mint a falu polgármestere, Melegh Károly érdeklődésünkre elmondta: sikerült annyi fát bátárolniuk, hogy az önkormányzati intézményekben (iskolában, óvodában, idősek napközi otthonában és a hivatalban) tudjanak fűteni. Elvileg ugyan gázzal is tudnának, de mint fogalmazott: „a gázhoz ők hozzá se tudnak szagolni” – sőt: „a gáz nem is nagyon magyar embernek való”. Ugyanakkor majdnem kikapcsolták a villanyt, de az utolsó pillanatban rendezték a számlát, ennek viszont az az ára, hogy a segélyezetteknek csak az állam által biztosított 70-80-90 százalékot fizették ki, s az alkalmazottaknak is csak részben utaltak fizetést. Tavaly is így volt, aztán az ÖNHIKI-ből utólag rendezték az elmaradást.

Megkérdeztük: a vilmá-nyiak mennyire készültek fel a télre; vajon a családok képesek voltak-e betárolni a szükséges tűzifát.

Az önkormányzat ráfázott

– Azt mindenki egyénileg kell, hogy megoldja. De tudván, hogy az 1514 lakosból jó ha 200-nak van munkája, azt gondolom, hogy inkább csak a nélkülözésre készültek föl – válaszolta a polgármester.

Felvetettük azt is: tavaly létezett úgynevezett szociális tüzifa-vásárlási program, amelyen az önkormányzatok nyerhettek támogatást, önkormányzati önrész vállalásával.

– Ez éven még nem írták ki. De mi tavaly arra is ráfáztunk. Egy kis félreértés történt: azt hittük, hogy az önkormányzati intézmények fűtését oldhatjuk meg vele, aztán szét kellett osztanunk a falu lakói között. Így csak még beljebb kerültünk a szegénységbe: az önkormányzatnak a saját működésére sem futja.

Többek között fűtésre

Miskolcon tavaly az önkormányzat saját pénzen vett tűzifát amit a családsegítő segítségével osztottak szét a rászorulók között. Ha szükséges, ezt az általános tartalék terhére idén is megteszik. Feltettük: „Mekkora összeget fordítanának erre?” Dobos Tímea sajtószóvivő válaszolt.

– Nem tudhatjuk előre, hogy mennyire van szükség, mivel a város közterületeiről kivágott fákat egész évben gyűjtötte a Városgazda Kft., és az önkormányzati területről ellopott és lefoglalt fa is a családsegítőhöz kerül, erről korábban a jegyző és az ügyészség állapodott meg.

Ezen felül Miskolcon lehet folyamodni lakásfenntartási (azon belül többek között áram-, gázfogyasztás, távhődíj, tüzelőanyag tűzelőanyag költségéhez adott) támogatásért, melynek részletes feltételei megtalálhatók a város honlapján ( http://www.miskolc.hu/varoshaza/ugyintezes/ugyleiras/lakasfenntartasi-tamogatas) Havonta átlag 7122 család/személy részesül benne, egy évig kaphatja a jogosult kérelmező. Aki idén kapott, az a következő évre ismét beadhatja kérelmét, melyet ismét elbírálnak. A támogatás mértéke havonta minimum 2500 forint.

Szerencsen is gyűjtögettek

Szerencsen a polgármester utasítására minden tüzelésre alkalmas anyagot egész évben gyűjtögettek a Városellátó telepén: bálázott szénától a bontásból származó deszkán át a kivágott bokrokig, fákig.

– Tisztában vagyunk vele, hogy ezzel minden szerencsi rászoruló teljes téli tüzelőgondját nem tudjuk megoldani, de egy-egy heti, havi adagot szét tudunk osztani közöttük, ha beköszönt a hideg – mondta Koncz Ferencz polgármester.

Szalóczi Katalin