Tele lett az éléskamra, és tészta is van bőven Szalaszenden

Akt.:
Balról: Kádár Ottóné, Rózsely Andrásné és Horváthné Kovács Margit
Balról: Kádár Ottóné, Rózsely Andrásné és Horváthné Kovács Margit - © Fotó: BT
Szalaszend – A szalaszendiek szinte mindent megtermelnek maguknak, ami a konyhára kell.

Szalaszenden évek óta kiválóan működik a mezőgazdasági program. Nagy segítség ez a közétkeztetésnek, hiszen a megtermelt hús, tojás, zöldségek és gyümölcsök a település konyhájára kerülnek, ahol a gyerekeknek és az időseknek főzik a finom ebédet.

Szalaszenden 10 közmunkában dolgozó ember foglalkozik állat- és növénytermesztéssel. Több mint 20 sertésről és 70-80 baromfiról gondoskodnak. A tojást a tésztaüzemben használják föl, így a konyha mindig jó minőségű tésztát használhat az ebédhez. A konyhakerti növények a fóliasátrakban és szabad földön nevelődtek, fejlődtek. Az állattenyésztés úgy éri meg, hogy az önkormányzat a terményeket is maga termeszti, közel 12 hektáron búzát, kukoricát és tritikálét. Az aratás már megvolt, tele a magtár.

Hatalmas üvegekben

A zöldségszüret után aztán jött a savanyítás. Már hatalmas üvegekben van a paprika, a lecsó és a zöldbab, a savanyú káposzta pedig a hordóban várja, hogy valamelyik ebéd fontos összetevője legyen.

Gyümölcsöst is telepítettek Szalaszenden a közfoglalkoztatás keretében. Ha termőre fordul, lesz bőven alma és körte. Az idén egyelőre 3 ötliteres üveggel tudtak körtét eltenni, de azt a gyerekek már el is fogyasztották – tudtuk meg Tóth István polgármestertől.

ÉM-HE


Balról: Rózsely Andrásné, Kádár Ottóné és Horváthné Kovács Margit
Szalaszend - Szalaszenden a település mezőgazdasági programjának köszönhetően sok-sok üveg lecsót, paprikát és zöldbabot tettek el a befőzésben segédkező asszonyok. ÉM

Bemutatták az új konyhát
Miskolc - Ünnepélyes konyha­átadó és megnyitó rendezvény keretében mutatkozott be Miskolcon a GasztVitál Csoport. Az avatót a Miskolci Szakképzési Centrum Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskola és Kollégium konyhájában tartották. Napi 15 ezer ebéd Abban a konyhában, amely teljesen megújult, és – mi...

Petercsák Sándorné
Miskolc - Hogyan tegyük el télire a szedret? – kérdeztük az eladókat a Búza téri piacon. Ízvilág oldalunkon a befőzésről, téli tartósításról olvashatnak, és ellátogatunk Forróra is. Mélyhűtővel, befőttes üvegekkel felvértezve igyekszünk átvinni a télbe a terméseket. Ideális esetben saját kiskert...