Teknős-dömping a rekordmeleg miatt Kaposváron

Valósággal elárasztották a teknősök a kaposvári terráriumot. A rekord meleg miatt kétszer annyi tojást raktak a páncélos hüllők, mint a korábbi években. A gondos ápolásnak köszönhetően a legtöbb tojás kikel. A 250 tojásból eddig 110 zsebóra méretű teknős bébi kelt ki.

Naponta 10 – 30 tojást raktak le a nőstények, összesen 250 – et. A tojások a kertből keltetőbe kerülnek, annyira ugyanis nincsen meleg a szabad ég alatt, hogy maguktól kikeljenek. Speciális anyagba helyezik a tojásokat, és állandó páratartalom mellett, 28 fokon tartják. Így 65 – 70 nap után majdnem az összes kikel.

Az apró állatok a szájuk szélén lévő, úgynevezett tojásfoggal szabadítják ki magukat, majd terráriumba kerülnek, ahol melegben, salátarágcsálással töltik a napot. Több európai országban is előfordul ez a faj, de mivel védett, gyűjtése természetkárosításnak számít. Csak hivatalos tenyésztőtől származó állatokat lehet otthon engedéllyel tartani – mondta a Független Hírügynökségnek Pécsi Tibor, a kaposvári terrárium igazgatója.