Tekerj Te is! – országos energiatakarékossági roadshow indult Győrben

Egy kis odafigyeléssel egy – egy háztartás akár fele annyi energiával is kiválóan működhetne. Legalábbis ezt állítja a Független Hírügynökség által megkérdezett szakember. A feleslegesen égve hagyott lámpák vagy a 30 helyett 40 esetleg 60 fokra állított mosógép miatt egy átlagos magyar család rengeteg energiát pazarol el.

Egy mosószergyártó cég ezért most országos kampányt indított annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az energiatakarékosság fontosságára. A résztvevők szobabicikliken tekerve jelképesen áramot fejlesztenek. A megtermelt energia árát pedig a szervezők jótékony célra ajánlják fel.

De nem csak a villannyal, hanem a megfelelő fűtéssel és a hatékony közlekedési eszközzel is rengeteg energiát lehet megspórolni – állítja a szakember. Ráadásul az úgynevezett zöld címkének köszönhetően 2009. január elsejétől már a lakásvásárlásnál is fontos szempont lehet az energiatakarékosság.

“Nem csak az alapján választhatunk, hogy hol helyezkedik el a ház, hogy néz ki, hanem tényleg azt is láthatjuk már a vásárlásnál, hogy annak az üzemeltetéséhez, a kifűtéséhez mennyi energia fog kelleni” – mondta a Független Hírügynökségnek Lajtmann Csaba, a Reflex Környezetvédő Egyesület szakértője.

Az energiatakarékossági kampány a következő napokban Debrecenben, Pécsen és Szegeden folytatódik majd a fővárosban ér véget.