Tej automatából – holnap a fővárosban is

Szerdától automatákból is lehet tejet vásárolni Budapesten. Öt ilyen berendezést hoznak a fővárosba, a szociális bolthálózat üzleteibe. Az automatában 4 fokon tartják a tejet, üveget a vevőknek kell vinniük. A feldolgozók egy ideje alacsony áron veszik át a tejet a termelőktől, ezért ők inkább közvetlenül a fogyasztóknak adják el azt – innen jött az automata ötlete.

Az ötlet gazdája a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. vezetője. Hegedűs Imre a Független Hírügynökségnek kedden elmondta: az ötlet 4-5 éve fogant, amikor a vállalat egyre nehezebb helyzetbe került az alacsony felvásárlási árak miatt.

A Bicskei Mezőgazdasági Zrt.-nek egyébként 900 tehene van a szarvasmarha-telepén, ahol naponta 20 ezer liter tejet fejnek. Hegedűs Imre úgy gondolta: érdemes a feldolgozók kihagyásával közvetlenül a fogyasztóknak értékesíteni. Négy évvel ezelőtt három kisteherautóval kezdték meg a direkt értékesítést, később 11 új autót vásároltak és azokkal járták a városokat. A tejkiadó automatákkal viszont még több helyre tudják eladni a friss tejet – tette hozzá.

Első körben negyven automatát rendelt a vállalat, amiből öt darab szerdán érkezik meg a fővárosba. Hegedűs Imre elmondta: az üdítő-automatához hasonló berendezéseket a szociális bolthálózat üzleteiben helyezik el. Két 100 literes tartály van az automatákban, amelyekben 4 Celsius fokon tartják a tejet. A készülékek egyébként nem csomagolt terméket adnak, hanem egy kis sörcsapszerű szerkezet alá kell helyezni a hozott edényt, majd bedobni a pénzt – magyarázta.