tetemes kiadás

2019.09.09. 16:59

Jól ráfizetett a dán rendőrség Trump elmaradt látogatására

Donald Trump amerikai elnök elmaradt dániai látogatása hozzávetőleg négymillió dán koronába (177 millió forint) került a dán rendőrségnek – közölte a dán közszolgálati rádió hétfőn.

„A kiadásokhoz tartozik a többi között a visszavont szabadságok utáni kártérítés, a lefoglalt szállások törlése, az eszközökkel és felszereléssel kapcsolatos működési, valamint a szervezési időszakkal kapcsolatos költségek” – derült ki a hatóság aktáiból.

Ezek a kiadások nem tartalmazzák azonban a biztonsági szolgálat, a hadsereg, a koppenhágai repülőtér, valamint a dán királyi udvar költségeit, amelyek szintén előkészületeket tettek a magas rangú amerikai vendég fogadására.

Donald Trump két héttel szeptember elejére tervezett látogatása előtt lemondta dániai útját, mert a koppenhágai vezetés nem bizonyult hajlandónak tárgyalni vele Grönland eladásáról.

Donald Trump Grönland megvételére vonatkozó felvetését egyébként sem a Dán Királyság – amelynek része az autonómiát élvező Grönland -, sem a grönlandi lakosság nem találta viccesnek. Mette Frederiksen dán kormányfő úgy nyilatkozott, hogy a sziget nem eladó. Egyedül II. Margit dán királyné nem mutatkozott sértődöttnek. „Előfordul, hogy az embernek le kell mondania egy látogatást” – mondta, s hozzátette, a meghívás továbbra is fennáll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában