Friss hírek

2009.06.24. 13:07

Árad a Duna - a következő napokban lezárhatják Budapesten a rakpartokat

<p>A következő napokban Budapesten is emelkedik majd a Duna vízszintje, várhatóan eléri azt a magasságot is, amikor le kell zárni a rakpartokat.</p>

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságon a Független Hírügynökséget arról tájékoztatták, hogy szerdán reggel 381 centiméteres volt a folyó vízállása a fővárosban, vasárnapra pedig a legfrissebb előrejelzések szerint meghaladhatja a 700 centimétert is. Ez persze napról napra változhat.

Jelenleg tehát nincs készültség elrendelve a Duna fővárosi szakaszán, az elsőfokú árvízvédelmi készültséget 620, a másodfokút pedig 700 centiméteres vízállásnál kell elrendelni - tette hozzá a vízügyi igazgatóság munkatársa. Azt még nem tudni, hogy a folyó Budapesten mikor és milyen magasságban tetőzik.

Az előrejelzések szerint a víz elönti majd a rakpartokat. A korábbi évek tapasztalatai szerint árvíznél elsőként a budai alsórakpartot kell lezárni a Mozaik utca és a Margit híd között, ha a vízállás meghaladja a 600 centimétert. A pesti alsó rakpartot pedig a Szent István tér és a Markó utca között 645 centiméteresnél is magasabb vízállásnál zárják le. Ha a folyó ennél is magasabban áll, a rakpartok szakaszait folyamatosan zárják le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!