Teherautó zuhant a tóba – 65 halott

Hatvanöten haltak meg kedden abban a közúti balesetben, amely a legsúlyosabb ilyen szerencsétlenség volt Guineában, az afrikai ország 1958-ban elnyert függetlensége óta. Gueckedou város közelében egy pótkocsis teherautó egy keskeny hídról egy tóba zuhant. Mindössze a sofőr és hat utas élte túl a katasztrófát – őket súlyos sérülésekkel kórházban ápolják.

A pótkocsis teherautó egy vásárba szállította utasait, többségükben nőket. Az áldozatok közül nyolcan várandósak voltak. A rendőrségi vizsgálat szerint a fából készült, keskeny híd nem bírta el a túlterhelt kamion és a pótkocsi súlyát, ezért megbillent és a jármű a krokodiloktól hemzsegő tóba fordult.

A tömegközlekedés fejletlensége miatt Guineában – csakúgy mint számos más afrikai országban – a teherautósofőrök gyakran vesznek fel utasokat némi pénzért. A járművek így általában túlzsúfoltak, túlterheltek, ráadásul az utak többsége rendkívül elhanyagolt állapotban van, ezért gyakorta fordul elő sok halálos áldozattal járó közúti szerencsétlenség.