Teheránba vitték az elfogott brit tengerészeket

Teheránba vitték az elfogott brit tengerészeket
Teheránba vitték az elfogott brit tengerészeket
Teheránba szállították azt a 15 brit tengerészt, akiket még pénteken fogtak el az iráni haditengerészet egységei, közölte szombaton az iráni Fars hírügynökség.

A britkülügyminisztérium a katonák azonnali szabadon bocsátását követelte, amit az iránikülügyminisztérium mereven elutasított.

A brit védelmi minisztérium közlése szerint a 15 tengerész éppen befejezte egy kereskedelmi hajó átvizsgálását, amikor két hajójukat iráni hadihajók vették körbe, és iráni vizekre kísérték őket. A Sun című brit lapnak nyilatkozó magas rangú tisztviselő beszámolója szerint egy lövés sem dördült el, és a brit tengerészek közül sem sérült meg senki.

Margaret Beckettbritkülügyminiszter még pénteken behivatta az iráni nagykövetet, és az elfogott katonák biztonságos és azonnali szabadon engedését követelte. Az iránikülügyminiszter azonban mereven elutasította a brit követelést, azt állítva, hogy a brit tengeri járőr “gyanús” és “illegális” volt. A két ország véleménye eltér arról is, hogy az elfogott hajók milyen felségterületen hajóztak: Teherán szerint iráni, míg a britek szerint iraki területen voltak, amikor körbe vették őket a perzsa hadihajók.

Nem ez az első eset, hogy Teheránbrit tengerészeket ejt foglyul, mert – állításuk szerint – iráni felségvizeken hajóztak. 2004-ben három napon keresztül tartottak fogva nyolc brit tengerészt, akiket bekötött szemmel a televízióban is bemutattak, arra kényszerítve őket, hogy bocsánatot kérjenek.