Teheránba vitték az elfogott brit tengerészeket

Teheránba szállították azt a 15 brit tengerészt, akiket még pénteken fogtak el az iráni haditengerészet egységei, közölte szombaton az iráni Fars hírügynökség. A brit külügyminisztérium a katonák azonnali szabadon bocsátását követelte, amit az iráni külügyminisztérium mereven elutasított.

A brit védelmi minisztérium közlése szerint a 15 tengerész éppen befejezte egy kereskedelmi hajó átvizsgálását, amikor két hajójukat iráni hadihajók vették körbe, és iráni vizekre kísérték őket. A Sun című brit lapnak nyilatkozó magas rangú tisztviselő beszámolója szerint egy lövés sem dördült el, és a brit tengerészek közül sem sérült meg senki.

Margaret Beckett brit külügyminiszter még pénteken behivatta az iráni nagykövetet, és az elfogott katonák biztonságos és azonnali szabadon engedését követelte. Az iráni külügyminiszter azonban mereven elutasította a brit követelést, azt állítva, hogy a brit tengeri járőr “gyanús” és “illegális” volt. A két ország véleménye eltér arról is, hogy az elfogott hajók milyen felségterületen hajóztak: Teherán szerint iráni, míg a britek szerint iraki területen voltak, amikor körbe vették őket a perzsa hadihajók.

Nem ez az első eset, hogy Teherán brit tengerészeket ejt foglyul, mert – állításuk szerint – iráni felségvizeken hajóztak. 2004-ben három napon keresztül tartottak fogva nyolc brit tengerészt, akiket bekötött szemmel a televízióban is bemutattak, arra kényszerítve őket, hogy bocsánatot kérjenek.