Téglából vagy könnyűszerkezetekből?

„Én laktam már többféle házban, s mindegyikben biztonságban éreztem magam. Megbízható szakembert kell fogadni, mert a biztonsági előírások megvannak, de nem mindenki tartja be őket” – fogalmaz Kiss Bertalan józsai lakástulajdonos.

Olcsóbb, mint a téglaépületek. Szakszerű befejező munkák végzése esetén a karbantartási igény kisebb, mint a hagyományos téglaépületeké, s az esetleges munkálatok is könnyebben elvégezhetők. Hőtartó képessége korszerűbb a szokásosnál, a főfalak több rétegű hőszigetelő anyagból állnak. Megfelelő kialakítással 30-40%-os fűtőenergia-megtakarítás is elérhető a hagyományos családi házakkal szemben.

Benedek Márton ingatlantulajdonos véleménye: „a nyári hőségben sincs több 21-22 Celsius foknál, ami vetekszik egy klimatizált helyiség komfortérzetével.” Megkülönböztetünk panelos és helyszínen szerelhető, fa- és fémszerkezetű technológiákat.

A fémszerkezetek élettartalomban megbízhatóbbak, mint a szerves anyagból (fából) épültek. Négy alapvető kérdés merül fel a fából készített házzal kapcsolatban: mennyire tűzálló, nem telepszenek-e meg kártevők a fában, van-e lehetőség a fa nedvességtől való megóvására, s végül, hogy az időjárás viszontagságainak mennyire áll ellen.

A tűz elleni védelem során alapvető feladat, hogy a közepesen éghető faszerkezetekből nehezen éghető legyen, és a lehető legtovább késleltessük az égés és a láng továbbterjedését. Ez ma már nem probléma, hiszen többfajta égéskésleltető szer kapható kereskedelmi forgalomban. „Fel sem merült bennünk a leégés veszélye” – mondja Benedek Márton.

A fa szerves anyag lévén nem tart örökké, állati és növényi szervezetek tápanyagául szolgál, a gombák a fa sejtjeit támadják, elősegítve ezzel a korhadási folyamatot. Ezt kell csökkenteni megfelelő faanyagvédelemmel. Így szerkezetük szilárd és egészséges marad.

A nedvesség ellen a külső térben a talajjal közvetlenül érintkező elemeknél építészeti megoldásokat (pl. papucs) alkalmaznak. A vizes helyiségekben a vízlepergetésről kell gondoskodnunk, mely lazúrozással, festéssel, lakkozással biztonsággal megoldható.

Hő, fagy, fény, UV-sugárzás, csapadék, szél ellen a különböző festékek, lazúrok, lakkok széles választéka biztosítja a hosszú élettartamot. Az erős szél elleni védelmet a szerkezet merevítése segíti. Kiss Bertalan szerint a könnyűszerkezetes ház még egy földrengést is jobban kibírna, mint egy téglaépület, aminek a falai mereven állnak.

Az előrejelzések szerint a könnyűszerkezetes házépítés piaci részaránya 2008-ra eléri az magyarországi családi házak építésének 10%-át.