Putnok

2020.03.25. 10:00

Virágosítják a közterületeket

A Putnoki Városgondnokság kertészetében folyamatosan azon dolgoznak, hogy szép legyen a település.

Marosréti Ervin

Már az új esztendő első napjaiban megkezdték a fóliasátrakban az ágyások kialakítását, ahová a saját virágmagjaikat ültetik majd el Putnokon. A városgondnokság kertészetében összesen tizenhatan dolgoznak azért, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is színes, szép virágok borítsák be a település közterületeit. Hosszú évek tapasztalata kellett ahhoz, hogy most már célirányosan azokkal a virágokkal foglalkozzanak, amelyek később ezt meg is hálálják.

– Vannak olyan fajták, amelyek ezen a vidéken nem maradnak meg – mondta el Virág Sándorné, a Putnoki Városgondnokság kertésze. – Szoktunk kísérletezni is, de a jól bevált virágokat igyekszünk előnyben részesíteni. Minden évben próbálunk újabb és újabb magokat beszerezni, amelyek később a város díszei lehetnek.

Két fajtát

Ezekben a hűvösebb napokban még csak a százszorszépet és az árvácskát ültetik, amelyek kitartanak addig, amíg az egynyári virágok elfoglalják a helyüket a putnoki tereken.

– Az odaadás és a virágok iránti szeretet motivál bennünket egész évben – folytatta Virág Sándorné. – Ezt a munkát csak így lehet csinálni. Tavasztól őszig pedig büszkeséggel tölt el bennünket, ha elsétálunk egyegy ágyás vagy virágpiramis mellett. Utóbbiból egyébként egyre több található Putnokon, amelyek ugyancsak jól mutatnak az intézmények környékén. A kertészetben egyébként vannak díszfáink is, igény esetén azt is szoktunk ültetni. Azt viszont nagyon sajnáljuk, hogy a tuja fogytán van, mert sajnos több is a vandálok áldozatául esett. Akár ötször-hatszor elültetjük, de rövid időn belül kiszakítják, elviszik, megrongálják, kárt tesznek benne.

Haszonnövények

A kertészetben a virágok mellett haszonnövényekkel is foglalkoznak, amelyeket később az iskolai étkeztetésben használnak fel.

– Zöldhagymát és korai retket szoktunk ültetni, hogy ebben az időszakban se álljanak üresen az ágyások – fogalmazott Virág Sándorné. – Ha ezek kikerülnek, akkor jön a paradicsom- és a paprikamagok elszórása, amit ugyancsak a közétkeztetés részére termelünk. Úgyhogy a virágosításon túl is bőven van feladatunk a fóliasátorban.

(A borítóképen: A putnoki virágpiramisokból több is készül erre a szezonra| Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában