TECHNOLÓGIA – Kína már nagy fölénnyel a világ legnagyobb internetes országa

Kínában már lényegesen több embernek van internetes hozzáférhetősége, mint az Egyesült Államokban, amely még nemrég a világelső volt, adta hírül hétfőn a BBC brit közszolgálati tv és rádió internetes honlapja.

A BBC a CNNIC kínai internetes hatóságra és a Nielsen Online nemzetközi internet-piackutató cégre hivatkozik, amelyek szerint a kínai internet-előfizetők száma meghaladta a 253 milliót, az amerikaiaké pedig 223 millió volt júniusban.

Az Egyesült államokban a lakosság 71 százalékának van internetes hozzáférhetősége, Kínában csak 19 százaléknak.

A kínai haladás jelentős, mivel amióta csak mérik a lakosság internetes hozzáférését, mindig az Egyesült Államok volt a világelső.

Kína februári adatok szerint előzte meg az Egyesült Államokat az internetezésben, akkor még csak minimálisan. Februárban Kínában 220 millió internethasználó volt, míg az Egyesült Államokban 217 millió. Most lett első ízben tetemes a kínai fölény.

A kínai internethatóság szerint 2007 megfelelő hónapjához képest az éves növekedés 56 százalékos. Elemzők arra számítanak, hogy Kínában évente 18 százalékkal fog növekedni az internetezők száma, és 2012-re eléri a 490 milliót.

A kínai internetezők 96 százaléka széles sávú internetes hozzáféréssel rendelkezik. Ez annak köszönhető, hogy a vezetékes telefonszolgáltató társaságok a széles sávú internettel próbálják megtartani az ügyfeleket a mobiltelefon elleni piaci versengésben.