TECHNIKA – Tengeralattjáró repülőt akar kifejleszteni az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok olyan repülőgépet akar kifejleszteni, amely a víz alá is le tud merülni. A cél egy olyan jármű, amely képes repülés után tengeralattjáróként folytatni, hogy kommandósokat tudjon partra tenni.

Az ultramodern katonai technikai kutatásokat irányító hivatal, a DARPA októberben hirdette meg célként ennek a szuperjárműnek a létrehozását.

A DARPA nevéhez fűződnek az amerikai védelmi minisztérium legforradalmibb újításai, mint az internet vagy a radarok számára láthatatlan Lopakodó repülőgép.

A DARPA olyan járműre kér ajánlatokat és megvalósíthatósági tanulmányokat, amelynek sebessége és hatótávolsága megegyezik a repülőgépével, a vízen úgy tud közlekedni, mint egy csónak, és alá is tud merülni, mint egy tengeralattjáró.

A csodajárműnek képesnek kell lennie kommandót repíteni ezer tengeri mérföldre (1.850 kilométerre), utána még néhány száz mérföldön át repülni a tenger felett alacsony magasságban, majd 12 mérföldet (22 kilométert) megtenni a tenger alatt. És mindezt 8 órán belül.

További elvárás, hogy ez után a jármű még tudjon 3 napon át egy helyben vesztegelni a vízen akár 4 méter magas hullámok között is.

De még ez sem minden: mert a végén a tengeralattjáró repülőnek még fel kell szednie a kommandósokat, és elrepülni velük egy 100 mérföldnyire (185 kilométernyire) lévő találkozási helyre.

A DARPA elismeri, hogy a tengeralattjáró repülő megtervezése nehéz feladat, mert a repülőgépnek és a tengeralattjárónak homlokegyenest ellenkező követelményeknek kell eleget tennie. A repülőgépnek könnyűnek kell lennie, a tengeralattjárónak viszont nagy tömeggel kell rendelkeznie, hogy alámerülhessen, és kibírja a víz alatti nagy nyomást.

A DARPA szerint korábban is próbálkoztak már a víz alatt és levegőben is közlekedni képes jármű kifejlesztésével, de kudarcot vallottak, mert a tervezők abból indultak ki, hogy egy tengeralattjárót próbáltak repülésre alkalmassá tenni. Az új elképzelés szerint a gondolatnak fordított irányból kell kiindulnia: nem repülni tudó tengeralattjárót kell kitalálni, hanem olyan repülőgépet, amely víz alatt tud úszni.