TECHNIKA – Érzelemérzékelő robotok kiállítása Londonban

Emberi érzelmeket érzékelő robotokat lehet látni ezen a héten a londoni Tudománymúzeum kiállításán. A szerkezetek reagálni is tudnak az alapvető emóciókra.

Az egyik a Szívrobot (Heart Robot), egy robotvonásokkal rendelkező rugalmas baba, amely érzékeli a közelben állók hangját, mozdulatait és az érintést. Azért szívrobot, mert mellkasának baloldalán egy kis ablakon át látható a belsejében pulzáló szív, amely eltérő emocionális helyzetekben más-más ütemben ver. A robot “szereti”, ha ölbe veszik és simogatják.

A kiállítás másik robotja az iC Hexapod. Egy óriási pókra emlékeztető hatlábú valami, amelynek a feje helyén mozgó kamera van. A robotpók arcfelismerő programmal rendelkezik. Ha valaki túl közel lépnek hozzá, előbb megfeszíti lábait, majd összehúzza magát.

A Szívrobot létrehozója, a kanadai David McGoran szerint a robotok a nem túl távoli jövőben képesek lesznek érzékelni az emberi hangutasításban az érzelmeket és az arckifejezéseket.

A BBC brit közszolgálati tv és rádió honlapján a kiállításról látható videóban a konstruktőr azt mondja, hogy az ilyen emotirobotokat alkalmazni lehet kórházakban, betegek állandó megfigyelésére.

A robotpók kreátora, az angol Matt Denton úgy gondolja, hogy az embereknek elkerülhetetlenül egyre gyakrabban lesz dolguk robotokkal. Az emberek érzelmi viszonyt fognak kialakítani a robotjukkal, ahhoz hasonlóan, ahogy sokan becézik, gondozzák az autójukat. Ha a robotok képesek lesznek valamiféle érzelmi választ kifejezni, akkor az emberek ragaszkodni fognak hozzájuk – mondta a konstruktőr.