TECHNIKA – Háromdimenziós fényképezőgép a Fujitól – szemüveg nélkül

A japán Fijifilm cég szerdán Tokióban bemutatta legújabb compact digitális fényképezőgépét, amely térhatású fényképet és videófelvételt tud készíteni. A háromdimenziós látványhoz nem szükséges semmilyen segédeszköz.

A FinePix REAL 3D W1 úttörő megoldást alkalmaz. A kamerának két lencséje és két 10 megapixeles CCD képérzékelője van. A két objektív egyidejűleg két képet készít, akár eltérő beállítással. A két érzékelő információit egy újonnan kifejlesztett processzor dolgozza egy képpé.

A cég közlése szerint a háromdimenziós kép puszta szemmel nézve is lélegzetelállítóan élethű. A 3D-s képet vagy a kamera kijelzőjén vagy egy külön kapható speciális 8-collos monitoron lehet látni. A Fijifilm közölte, hogy piacra dob egy speciális fotónyomtató berendezést is, amely térhatásúan tud nyomtatni.

A kamera normál kétdimenziós JPEG és AVI formátumban is dolgozhat. A térhatású felvételeket a készülékhez mellékelt szoftverrel át lehet alakítani hagyományos kétdimenziósakra, és akkor nézhetők a meglévő személyi számítógépek monitorain is.

A kamera augusztus elején kerül a japán boltokba 60 ezer jenes áron (123 ezer forint). A külföldi piacokon augusztus végén jelenik meg.Sporthírek