TECH: Űrtechnológiával a hamis whisky ellen

Brit kutatók a tükröződő fény tulajdonságai alapján, a hamis és eredeti alkoholt megkülönböztető berendezés kifejlesztésén dolgoznak. Hasonló elvű technológia már létezik a hamis gyógyszerek kiszűrésére.

A Leicester Egyetem űrkutatási központja és a De Montfort Egyetem kutatói olyan hordozható, kézi szkenner kifejlesztésén dolgoznak, amelynek segítségével a hatóságok könnyebben megkülönböztethetnék a hamis palackozott alkoholt az eredeti italoktól. Az eszköz a megtöltött palackok címkézésén és üvegén visszaverődő fény karakterisztikáját elemezné, és ennek jellemzői alapján határozná meg, hogy az adott üveg whisky vagy bor eredeti termék-e – olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.

A spektroszkópia elvén működő eredetiségvizsgálat nem újdonság a leicester-i kutatóknak, ugyanis korábban kifejlesztettek egy azonos elven működő eszközt a hamis gyógyszerek kiszűrésére. Ezt az eljárást fejlesztik most tovább, hogy folyadék állagú termékek vizsgálatára is alkalmas legyen. A fejlesztési programot többek között a Scotch Whisky Research Institute kutatóintézet és a Leicestershire megyei sörfőzde, az Everards is támogatja.

– Független Hírügynökség –