Te is imposztor-szindrómában szenvedsz?

Akt.:
Cvonline.hu
Cvonline.hu

Manapság egyre többet hallani arról a tünetről, amit még 1978-ban neveztek el imposztor-szindrómának. Az ebben szenvedők jellemző tünete, hogy folyamatosan alulbecsülik saját képességeiket, sőt, úgy is gondolják, hogy alkalmatlanak arra, amivel foglalkoznak.

Alkalomadtán a legtöbbünk érzi ezt bizonyos szituációknál, azonban az ebben szenvedők számára ez az érzés állandó jelleggel uralja a gondolataikat.

Az elnevezés abból ered (imposztor jelentése szélhámos), hogy az illető úgy érzi csupán amiatt sikerült jó helyen elhelyezkednie, mert el tudta hitetni másokkal, hogy jó abban amit csinál.

ÉRDEKES: Hatással van a hosszú távú munkanélküliség a személyiségünkre?

„Meryl Streepet az IMDB.com szerint számos filmkritikus a legnagyobb élő színésznőnek tartja, ő azonban mégis úgy nyilatkozik, hogy most már a következő filmjénél csak észre fogják venni, hogy nem is jó színész. De Lakatos Dávid, akinek fergeteges sikerű startup vállalkozása, a Sold. a semmiből két év alatt vált milliódolláros céggé, szintén ezt nyilatkozza az MIT-n töltött első éveiről a magyar Forbes decemberi számában: Azt hiszem, ezt hívják imposztor szindrómának, ott vagy rengeteg okos ember között, és azon gondolkozol, hogy biztosan valami hiba miatt kerültél ide.

Te-is-imposztor_grafikon

Forrás és még több grafikon >> 444.hu

Érdekes módon általában a legszorgalmasabb és legtehetségesebb embereket érinti a szindróma, és ahogy előrébb jut a ranglétrán annál inkább erősödik benne ez az érzés.

Kiket érint?

Nemtől függetlenül érinthet minket a tünet, kutatások alapján azonban többségében a nők, azon belül is a vezetői beosztást betöltők között a leggyakoribb az imposztor-szindróma. Ennek oka lehet, hogy a nők hajlamosabbak arra, hogy önmagukban keressék a hibákat, míg a férfiak általában a környezetnek, a külső tényezőknek tulajdonítják, ha kudarcot vallanak. Jellemzőbb a nőkre, hogy egy magasabb pozícióból váltanak alacsonyabba. Noha ezt azzal indokolták, hogy családbarát munkahelyre vágynak, mégis az elemzésből kiderült, hogy meghatározóbb volt ennél az, hogy nem érezték alkalmasnak magukat a feladatra.

Hogyan lehet kitörni ebből az állapotból?

A tünetek leküzdése nagymértékű fejlesztést igényel az egyéntől az önbizalom és magabiztosság terén, azonban mindenekelőtt az első lépés, hogy észrevegyük érintettek vagyunk-e. Tudatosítsuk saját szerepünket a sikerek elérésénél! Segítséget nyújthat továbbá, ha látjuk, hogy mások is sokszor bizonytalanok, kételkedőek a munkájuk kapcsán.

Szabó Diána
Cvonline.hu

Felhasznált források:
žhttp://www.hrportal.hu/hr/te-csalsz-nem-is-ertesz-igazan-a-szakmadhoz-20150818.htmlž
http://mivoltma.444.hu/2016/01/17/ha-igaz-rad-ez-a-12-grafikon-te-is-imposztor-szindromaban-szenvedszž
http://stressz.blog.hu/2014/01/15/imposztorok_a_munkahelyeken