Taxisokra támadtak Miskolcon

Az elmúlt napokban két taxist is megtámadtak Miskolcon. A támadások oka: pénzhiány.

Az elmúlt napokban két taxist is megtámadtak Miskolcon. Az egyik esetben egy 21 és egy 18 éves miskolci fiatalember rendelt taxit, hogy lány ismerősüket haza szállíttassák. Egy belvárosi szórakozóhely előtt várakozó fiatalok kissé ingerületen vették tudomásul, hogy nem az általuk rendelt 18-as számú autó érkezett, hanem egy másik.
A bevett szokás ugyanis az volt, hogy pénz hiányában a számlát másnap egyenlítik ki az ismerős sofőrnek. A rendszerbe nem illeszkedő taxis az utánvételbe nem ment bele, majd egy rövid szóváltás után a két fiatalember bántalmazta, aminek következtében nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett el a sofőr.

A másik történet középpontjában szintén a pénz hiánya áll. Egy 33 éves miskolci férfi az esti órákban szeretett volna haza jutni, majd leintett egy taxit, s mondta a sofőrnek, vigye őt haza, de fizetni csak otthon tud. A taxis a bizonytalan fuvart nem vállalta, amit az ittas állapotban lévő férfi zokon vett és bántalmazta a sofőrt, aki nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el.

Az elkövetőkkel szemben a rendőrség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indított eljárást – tájékoztatott Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa.

A Btk. szerint
A Büntető Törvénykönyv (Btk) a közfeladatot ellátó személyek közé sorolja többek között a taxisokat, a tömegközlekedési eszközök vezetőit, mentőszolgálat tagjait, az egészségügyi dolgozókat, a pedagógusokat, a tűzoltókat, a nyilvántartásba vett egyház tagjait, szociális munkásokat.
A közfeladatot ellátó személy elleni erőszak elkövetőjét a Btk. alapesetben három évig terjedő, míg csoportos elkövetés esetén akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.