Távozott a budapesti izraeli nagykövet, de nem a korrupciós nyomozás miatt – hivatalos verzió

Izrael budapesti nagykövetét nem visszahívták, mert nyomozás folyik ellene korrupció gyanújával, hanem a rendes megbízatási ideje leteltével távozott. Ezt közölte hétfőn a Független Hírügynökséggel a nagykövetség sajtótitkára, Büchler András. A sajtótitkár megerősítette azt, hogy Dávid Admón nagykövet ellen Izraelben vizsgálat indult, de hozzátette, hogy a vizsgálat tárgyáról a nagykövetségnek nincs hivatalos információja az izraeli külügyminisztériumtól.

Sajtóértesülések szerint Admón csúszópénzeket fogadott el, arra használta fel pozícióját, hogy különféle üzleti vállalkozásokat indítson, és hogy izraeli üzletemberek előtt kenőpénz fejében ajtókat nyisson meg.

Az izraeli külügyminiszter asszony, Cipi Livni nemrég hazahívta az összes politikai kinevezett – vagyis nem hivatásos diplomata – nagykövetet. De a budapesti nagykövetség sajtótitkára szerint ez nem vonatkozik a nagykövetre, mert ő – bár szintén politikai kinevezett – már amúgy is készült haza, mert éppen letelt a szokásos hároméves megbízatási ideje.

A sajtótitkár nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni azt az értesülést, amely a Népszabadság című napilap hétfői számában jelent meg, és amely szerint Admón nagykövet néhány hete állami pénzen a rezidencián látta vendégül egy barátját az esküvője után. “Nincs kommentár” – mondta a sajtótitkár.

Az új budapesti nagykövet Aliza Bin-Nun asszony lesz, erősítette meg a sajtótitkár. Elmondta róla, hogy hivatásos diplomata, aki korábban Afrikában és Dániában dolgozott.
..