Távoli testvéreknél járt a Holdviola

Akt.:
Pillanatkép a fesztiválról
Pillanatkép a fesztiválról - © Fotó: Holdviola Facebook
Miskolc – 10 ezer néző, 14 fellépő 11 országból, lenyűgöző produkciók, profi szervezés és testvéri fogadtatás.

Kedden este fél 8-tól az Operafesztiválon – egészen pontosan az Erzsébet téren – lép fel a Holdviola: a zenekar a Túl a vízen elnevezésű lemezbemutató koncertjére várja a nagyérdeműt. A miskolci együttes hosszú útról érkezett haza néhány napja, ugyanis a Holdviola, Török Tilla és zenekara, valamint Tóth Zsombor egy nagy nemzetközi népzenei- és világzenei fesztiválon, a „The Spirit of Tengri”-n lépett fel. Kazahsztán legnagyobb városában, Almatyban a „kelet népei” mutatkoztak be, ahol egy-egy népi előadóművész képviseltette magát országonként​. Ahogy a zenekar írta Facebook oldalán: 10 ezer néző, 14 fellépő 11 országból, lenyűgöző produkciók, profi szervezés és testvéri fogadtatás. Gál Lajos, a Holdviola gitárosát kérdeztük a élményekről.

Hihetetlen élmény

– Európából még egy észt zenekar volt rajtunk kívül. Ez Közép-Ázsia legnagyobb világzenei fesztiválja! – mesélte Gál Lajos. – Öt és fél ezer kilométer és 10 órás utazás után elmondhatatlanul barátságos emberek fogadtak minket. Ők tudják, hogy “egy tőről fakadunk”. A Kazah Nemzeti Múzeum igazgatója – nem vicc – folyékony magyarsággal kalauzolt bennünket végig. Első este közönségként voltam jelen és összeismerkedtem egy kazah orvossal. Amikor kiderült, hogy magyar vagyok mindenre megakart hívni. Búcsúzóul megölelt és azt mondta: “testvér”. Magyarul. Hihetetlen élmény volt.

A gitáros arról is beszélt, hogy volt egy félig európai zenekar is, de a helyiek nem számolták őket annak, hiszen helyi énekesük volt. Kínai, török, baskír és további ázsiai produkciók voltak színpadon.

– Volt egy meglepő világzene produkció. A török és a mongol népek körében van hagyománya a torokéneklésnek, de hogy ezt nő csinálja, meglepett minket… – árulta el. – Nagyon jók voltak, félelmetes őserő volt a produkcióban. Minket hogy fogadtak? Nagyon jól! Mentünk fel a színpadra, és már bekiabálások voltak, hogy “magyarok”! Jó volt a promóciója az eseménynek. Nagy pénz van benne: fontos az államnak a kazah kultúra megismertetése a külfölddel. A szervezés nagyon profi volt: a hangosítás, a színpad, a fénytechnika is kitűnő volt. Felejthetetlen öt napot töltöttük Kazahsztánban!

ÉM-JLI

Címkék: , ,