Távközlési adó – Jobbik: az új adó lényegében a lakosságot terheli

Akt.:
Illusztráció - Távközlési adó - Jobbik: az új adó lényegében a lakosságot terheli | Fotó: metropol.hu
Illusztráció - Távközlési adó - Jobbik: az új adó lényegében a lakosságot terheli | Fotó: metropol.hu
Budapest, 2012. május 18., péntek (MTI) – A Jobbik számára elfogadhatatlan a távközlési adó bevezetése, mivel az az ellenzéki párt szerint áthárítható, így a lakosság fogja megfizetni – nyilatkozta Z. Kárpát Dániel pénteken az MTI-nek.

A jobbikos politikus leszögezte: az Országgyűlés kormánypárti többsége által pénteken megszavazott távközlési adónak “legalább az indoklása őszinte”, hiszen nem ágazati okokból van arra szükség, hanem a költségvetési hiánycél biztos teljesítése miatt.

Hozzátette: ha a kormány azt szerette volna, hogy ezt az évi 44,4 milliárd forint bevételt biztosan ne háríthassák át a telekommunikációs cégek a felhasználókra, akkor közvetlenül is megadóztathatta volna azokat.

Z. Kárpát Dániel ugyanakkor leszögezte: a lehető legrosszabb szektort választotta a kormány az újabb adóteherhez, hiszen a telekommunikáció a gazdasági fejlődés húzóágazata lehetne. A Jobbik szerint ezért ezt a 44,4 milliárd forint bevételt más szektorokból, multinacionális vállalatok közteherviselés alá vonásával is el lehetett volna érni.

Hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről döntött a parlament pénteken. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatónak minden elküldött üzenet után is. Az új adót augusztustól szedik be a szolgáltatóktól. Az adó – amelynek alapja az indított hívások időtartama és az elküldött üzenetek száma – havonta magánszemélyeknél legfeljebb hétszáz, a cégeknél kétezer-ötszáz forint lehet.

Magánszemélyeknél havonta az első tíz perc megkezdett beszélgetés adómentes. Szintén mentesül az adó alól a segélyhívás és az adománygyűjtő számok hívása.

A szolgáltatóknak az adót havonta kell megállapítaniuk, valamint az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon bevallaniuk és megfizetniük. A kormány az adóból évi 44,4 milliárd forint bevétellel számol. Az előterjesztést a parlament név szerinti szavazással 247 igen és 82 nem szavazat mellett fogadta el.

– MTI –