Távirányítású bombák a Nyugati téren – radikális szervezetekkel állt kapcsolatban a bombás férfi

Távirányítással egyenként, vagy sorozatban is felrobbantható, házilag készült bombák voltak abban a kocsiban, amit csütörtökön este a rendőrök kutattak át a Nyugati téren. A kocsiban repesz és gyújtóhatású bombák, kisebb csőbombák és pirotechnikai eszközök voltak. Az elfogott férfi radikális szervezetekkel állt kapcsolatban – számolt be a tegnapi nyugati téri akció részleteiről Bencze József országos- és Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány, illetve Kiss Imre, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának vezetője.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, csütörtökön este a Nyugati téren a Budapesti Rendőr-főkapitányság akcióosztályának munkatársai a Nemzeti Nyomozó Iroda jelzése alapján vizsgáltak át egy autót. Először úgy lehetett tudni, hogy időzítővel ellátott bombák voltak benne, a további vizsgálatok megállapították, hogy valójában távirányítású szerkezetekről volt szó. Az autó sofőrjét előállították és őrizetbe is vették.

Bencze József országos főkapitány pénteken újságírók előtt elmondta, hogy a Nyugati téren elfogott autós egy 33 éves, budapesti férfi. A nyomozók később házkutatást is tartottak nála, a lakásból a bombák gyártásához szükséges tervrajzok és további csőbombák kerültek elő. Robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés miatt indult ellne eljárás, de vizsgálják, hogy megvalósult-e a terrorfenyegetés előkészülete. Az ügyben a továbbiakban a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz. Vizsgálják, mi volt a bombák célja, illetve kik segítették az elfogott férfit.

Tóth Gábor újságírói kérdésre elmondta, hogy a férfi radikális csoportokhoz köthető és a biztosításban résztvevő NNI nyomozók jelzése alapján kezdték el keresni a kocsiját. Az autót rövid idő alatt, a Nyugati téren találták meg. A sofőr a kocsi közelében állt, mikor elfogták.

Kiss Imre, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának vezetője elmondta, hogy az autó csomagtartójában először három hátizsákot találtak. Mindegyikben egy-egy, házilag készített bomba volt. Műanyag kannában gyúlékony folyadék, hozzá csőbomba volt csatlakoztatva és az egészre vevőszerkezet volt erősítve. Találtak még egy sorozatindító készüléket és további csőbombákat, illetve pirotechnikai eszközöket, rakétákat is.

A csőbombák vízvezeték-szerelési elemekbe töltött és lefojtott, pirotechnikai eszközökből kinyert robbanó keverék volt töltve. A csövek két vége le volt zárva, egyik oldalán a záráson lyukat készítettek, abba petárdát dugtak. A csőbombák így gyújtásra robbantak volna, az előzetes vélemények szerint kisebb kézigránátnak megfelelő hatással. Néhány méteres körben okoztak volna kárt.

A távirányítású bombák hatásáról csak a szakértői vélemény elkészülte után lehet pontosat mondani. Egyelőre annyi biztos, hogy egyenként, egyszerre, vagy sorozatban is lehetett volna robbantani, több mint 10 méteres távolságból. Vélhetően körülbelül 10 méteres sugárban fejtettek volna ki láng- és repeszhatást.