Tavaszköszöntő orchideakiállítás

A tavasz jegyében rendezi meg idei első kiállítását a Magyar Orchidea Társaság március 15–18-a között a Városligetben, ahol a tavasz hírnökei mellett a trópusok egzotikus csodáival; orchideákkal és broméliákkal találkozhatunk.

Aki csak egyszer is látta a Magyar Orchidea Társaság (MOT) kiállítását, nem kell sokat győzködni, hogy ismét felkerekedjen. Aki pedig csak hallott róla, itt az ideje, hogy maga is megtekintse a MOT tagjainak ezer színben pompázó virágcsodáit, a meseszép orchideákat, azaz a Cymbidiumokat, az otthonokban is hálásan virágzó Phalaenopsisokat, a fürdőszobák díszeiként szolgáló Paphiopedilumokat, az alacsony Pleionékat és társaikat – a Laeilákat, Dendrobiumokat, Odontoglossumokat és egyéb virágzó gyönyörűségeket. Az orchideák mellett más különleges növényeket is megtekinthetnek a márciusi kiállítás látogatói. Megismerhetik a dél-amerikai esőerdőkből származó, színes felleveleikkel hónapokon át pompázó Broméliákat, valamint a köderdőkben és félsivatagokban őshonos Tillandsiákat, melyek ezüstös leveleikkel, színes virágzatukkal és különleges életmódjukkal kelthetik fel a látogatók érdeklődését. Csakúgy, mint az orchideák, ezek a fajták is kitűnően tarthatók lakásban – sokáig virágoznak és viszonylag igénytelenek. Aki pedig kedvet kap e növénycsoport tartásához, a kiállításon nemcsak vásárolhat, de tanácsot is kérhet a növények megfelelő tartásához.

Az egzotikus növények iránt érdeklődők számára az idei márciusi alkalom még egy érdekességgel szolgál: először szerepel a Magyar Kaktuszgyűjtők Egyesülete is a megjelenők között, akik kiadványaikkal együtt a kiállítás egész időtartama alatt elérhetőek lesznek.

Egzotikum – magyarul

A márciusi rendezvényen ezúttal csak hazai kiállítók és növényárusok jelennek meg. Ennek jegyében bemutatják azt a két magyar szakembert, Füzesi Tamást és feleségét, akik Magyarországon egyedülálló módon laboratóriumi körülmények között nemesítik és szaporítják az orchideákat. A kutatók 16 éve kezdtek el orchideaszaporító anyagok és fiatal növények forgalmazásával, illetve növényi szövettenyésztéssel foglalkozni. Egy ruhásszekrényben rendezték be első laboratóriumukat, majd, miután azt kinőtték, Perenyére költöztek, ahol a növények már külön épületet kaptak.

Amit tudni kell
Időpont: 2007. március 15–18.
Helyszín: Budapest, Vajdahunyadvár, Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Nyitva tartás: 10–18 óra között
Belépőjegy ára: nyugdíjasoknak és tanulóknak (14 éves korig); 10 fő feletti csoportnak: 500 Ft, felnőtteknek: 1000 Ft