Tavaszi nagytakarítás az NFÜ-nél

A késedelmes kifizetésű projektek tételes vizsgálatát rendelte el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) a fejlesztéspolitikai kormánybiztos. Bajnai Gordon pénteki sajtótájékoztatóján közölte: 30 milliárd forintot nem fizettek ki határidőre az I. Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) keretében a nyertes pályázóknak, ami tarthatatlan. A már befogadott számlák 78 százalékát a hiánypótlás után 90 napon túl, csaknem 9 százalékát 1 éven túl fizették ki, holott a határidő 60 nap – mondta a kormánybiztos.

Első ránézésre Magyarország nagyon jól teljesít az I. NFT vonatkozásában. A 2004-ben csatlakozott 10 ország közül második-harmadik helyen áll Budapest. A kiemelkedő teljesítményt az Unió illetékesei is elismerik – közölte Bajnai Gordon. Az I. NFT keretében rendelkezésre álló 670 milliárd forint 60 százalékát már kifizették a pályázatok nyerteseinek. Ez 404 milliád forint eddig – ismertette az eredményeket a kormánybiztos. A teljes keretet 2008. december 31-ig lehet felhasználni.

Az országot járva azonban Bajnai Gordon azt tapasztalta, hogy a jó eredmények ellenére rengeteg az elégedetlen vállalkozó. Sokszor mire eljut a pénz a nyertesekhez, már értelmét veszti a pályázat – mondta a kormánybiztos. Ez szerinte elfogadhatatlan, ezért két hónapja átvilágítást rendelt el az NFÜ-nél és a közreműködő szervezeteknél.

A Humán-erőforrás Fejlesztés Operatív Program (HEFOP) esetében a legrosszabb a helyzet. Itt a hiánypótlást követően 60 helyett átlagosan 80 nap a kifizetés – közölte Bajnai Gordon. Az I. NFT teljes átlaga 63 nap. A kormánybiztos szerint a fő probléma azonban az, hogy a hiánypótlás lezárásáig sokszor hónapok telnek el. Ha a számla első benyújtást veszik figyelembe, akkor átlagosan 6 hónap telik el a kifizetésig – mondta Bajnai Gordon. Ezen alapvetően változtatni kell, nem csak a hivatalos határidőkön – jelentette ki a kormánybiztos.

A tervek szerint július 20-ra az egy éven túl ki nem fizetett számlák arányát 1 százalék alá szorítanák a jelenlegi 8,8 százalékról. Az NFÜ-nél 300 ilyen esetről tudnak. Szeptember 15-ig szintén 1 százalék alá szorítanák a 90 napon túl ki nem fizetett számlák arányát a hiánypótlási időszakot is beleértve – mondta Bajnai Gordon.

A célok eléréséhez ügyintézői szinten is ösztönöző elemeket építenek a rendszerbe és minden egyes projektnek lesz név szerinti gazdája, hogy a jelentkezők tudják, kit kell keresniük – közölte a kormánybiztos. Mindezek az ÚMFT esetében már megvalósultak, de most az I. NFT esetében is bevezetik – tette hozzá.Sporthírek