Tavasz az Miskolci Állatkertben

A legifjabb miskolci kenguru
A legifjabb miskolci kenguru - © Fotó: VT
Miskolc – A nyári nyitvatartási rendben a kis kenguru is látható.

Igazán tavaszi a hangulat a Miskolci Állatkert lakói körében. Utódokat nevelnek a tanyaházi juhok, megszülettek az első kecskegidák, és egy kengurukölyök is rendszeresen tekint ki anyja erszényéből. Őket is láthatják már az állatkert látogatói, akik már a nyári nyitvatartási rend szerint 18 óráig kereshetik fel a csanyiki állatbemutatót.

Habár a Bennett-kenguru­csapat legkisebb tagját gondozói is alig néhány hete látták meg először, valójában az állat minden bizonnyal már féléves is elmúlt. A születése pillanata ugyanis szinte észrevehetetlen, hiszen a világra jövő kenguruk alig egy hónapnyi vemhesség után, pár centis testhosszal látnak napvilágot. A kölyök ekkor anyja szőrzetén felkapaszkodva elhelyezkedik az erszényben, ahol 5-6 hónapon keresztül csak a táplálkozásra és a növekedésre koncentrál. Így amikor először dugja ki a fejét és tekint szét a nagyvilágban, akkor valójában már közel féléves. Ezt követően néhány héten belül megteszi első lépéseit is, ám ideje nagy részét még az erszény biztonságában tölti.

A nemrég előbújt kis kenguru tehát még tavaly ősszel jött valamikor a világra, most pedig már elég nagy lett ahhoz, hogy látogatóink is nagy eséllyel megpillanthassák, amint az erszényből kipillantva ismerkedik környezetével.

ÉM