Tavasszal indul majd újra a komp Cigándnál

Akt.:
Dombrád, 2017. május 26. Komp közlekedik a Tiszán újra -, több éves szünet után - Dombrád és Cigánd között az átadás napján, 2017. május 26-án.
Dombrád, 2017. május 26. Komp közlekedik a Tiszán újra -, több éves szünet után - Dombrád és Cigánd között az átadás napján, 2017. május 26-án. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Cigánd – A kerékpárutak megépítésétől várják a cigándi kompforgalom fellendülését.

Tavaly júniusban adták át a Cigándot Dombráddal újból összekötő kompot. A komp működését először 1784-ben említették a hivatalos feljegyzések, a vízi jármű 1994-ig szállította az utasokat és a járműveket a Tisza két partja között. Akkoriban azért vált feleslegessé, mert megépült Cigánd közelében a települést a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereggel összekötő állandó Tisza-híd. A helyiek egy része azóta is arra vágyott, hátha egyszer sikerül újra kompösszeköttetést is létesíteni Cigánd és Dombrád között.

Állami beruházásként épült újjá

A tavaly nyári indulás után arra voltunk kíváncsiak, mennyire váltotta be a helyiek reményeit a komp.

– Állami beruházásként épült újjá a kompösszeköttetés, és az üzemeltetést sem az önkormányzat végzi, de a vélemények azért csak helyben csapódnak le – mondja Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. – Az átadást követően a várakozásoknak megfelelően indult be a forgalom, de az­után nem úgy alakult a kihasználtsága, ahogy előre tervezték. Nincs ezzel semmi baj, hiszen ez még csak egy próbaidőszak volt. Idén április végén, május elején várható majd a téli szünetet követően a komp újraindítása.

Áttörés jöhet

A városvezető szerint a nagy áttörés nem is ezen a téren várható a komp életében.

– A forgalom valódi fellendülését a kerékpárút megépítése hozhatja – mondja Oláh Krisztián. – Tokajtól Nyíregyházán át Dombrádig vezet egy kerékpárút. Ha megépül a bodrogközi része, akkor a cigándi árvízapasztó töltésén húzódó úton át nem csupán a mi településünk lesz megközelíthető, de az egész Bodrogköz és a közeli Szlovákia. Ennek egy része a közeljövőben megvalósulhat, a Vasút úti körforgótól a kompig terjedő szakaszra pedig pályázati pénzből remélünk forrásokat. A kerékpáros turizmusban hatalmas lehetőségeket látunk és a Bodrogköznek Cigándon és más településeken is vannak olyan értékei, amelyek idecsábíthatják, és itt is tarthatják a turistákat.

BG


Dombrád, 2017. május 26. Komp közlekedik a Tiszán újra -, több éves szünet után - Dombrád és Cigánd között az átadás napján, 2017. május 26-án.
Cigánd/Dombrád - Újraindult a kompközlekedés a Tiszán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Dombrád és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigánd között, a hajóval működtetett szállítóeszközt pénteken adták át a szabolcsi település folyópartján. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter beszédében felidéz...