Tavaly tovább erősödött Szerencs

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere
Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere - © Fotó: BG
Szerencs – Sok fontos fejlesztés valósult meg a városban.

2017 igencsak változatos és mozgalmas éve volt a városnak, hiszen a különböző kulturális programok és események mellett, az önkormányzatnak több fontos fejlesztést is sikerült elkezdeni és megvalósítani Szerencsen.

Zöld város

Az elmúlt évben több mint 3 milliárd forint ­értékben sikeresen ­pályázott az ­önkormányzat, ­ezenkívül több mint 2 milliárdos ­értékben várnak még ­elbírálásra a pályázatok.

– Több sikeres pályázatnak köszönhetően fejleszteni tudjuk a várost – mondja Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere. – Az egyik projektünkben 362 millió forintból Szerencs turisztikai vonzerejének növelését tűztük ki célul. A Rákóczi-várban például új szabadtéri színpadot, valamint hang- és fénytechnikai eszközöket építünk ki. A régi cukorraktár épületének felújítása egy előző támogatásból már megvalósult, a Turisztikai Központ ad majd otthont a Csokoládé Panoptikum kiállítótermének és az interaktív belső játszótérnek. 395 millió forint jut az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére. Ez a Városi Tanuszoda, az Idősek Otthona és a Szerencsi Szakképző Iskola és Tanműhely épületeit érinti. Itt terveink szerint az épületek fűtési- és melegvíz-előállítási ener­giáját csökkentjük napelemek és napkollektorok telepítésével. Iparterület fejlesztésre 895,8 millió forint támogatást nyert a város, melyet teljes egészében a volt cukorgyár területének felújítására fordítunk. Az ipari terület kialakításával lehetőséget adunk a vállalkozások számára, hogy új beruházások jöjjenek létre, melyek aztán új munkahelyeket teremtenek. Ehhez természetesen kiépítjük a megfelelő infrastruktúrát, úthálózatot építünk, és megtörténik a közművesítés. Elemi igényünk Szerencsen új játszóterek létrehozása és a meglévők felújítása. Ezért a „Zöld város” nevű projekt keretében bővítjük a várkertet, új EU-konform játszóteret és iskolakertet hozunk létre. A már szintén nyertes turisztikai pályázatunk keretében, új játszótér megépítése és pihenőpark kialakítása szerepel. A „Zöld város” pályázat keretében 499,5 millió forint támogatás jut a piac épületének megújítására és új parkolók kialakítására. Az önkormányzat az elmúlt években folyamatosan bővítette az ingatlanvagyonát új munkahelyek teremtése érdekében. Az elmúlt két évben egyedi kormányzati döntésekkel 500 millió forintban részesült az önkormányzatunk, melyet elsősorban ingatlanvagyonunk bővítésére használtunk, használhattunk fel. A ­kormányzati támogatás mellett saját erő terhére is sikerült ingatlanokat vásárolnunk. Így többek között önkormányzati tulajdonba kerültek a TOP pályázatokhoz szükséges iparterületek, a Déli Iparterületen található ingatlanok, az idősek nappali ellátására szolgáló ingatlan, a cukorgyári területek jelentős része, a volt TIGÁZ székház és a Tatay Sportpálya teljes területe.

Új munkahelyek

A legtöbb településhez ­hasonlóan a foglalkoztatottság növelése jelentheti a ­garanciát az elvándorlás ­megakadályozására.

– A városvezetés folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több munkahelyet teremtsen és őrizze meg településünkön – mondja a szerencsi polgármester. – Nagyon örülünk annak, hogy az Európában is egyedülálló borlabor is itt alakult meg. Elsősorban mérnökök dolgoznak egy Bor Eredetvédelmi Adatbázis létrehozásán, a Magyar Bordiagnosztikai Matematikai Modell kifejlesztésén, a Magyar Borok Eredetmintázati Térkép elkészítésén, valamint egyedi azonosítójel kialakításán. Az önkormányzat vezetése szorosan együttműködik olyan vállalkozásokkal, amelyek munkahelyet kívánnak teremteni. Ennek köszönhetően a közeljövőben gyümölcslé feldolgozó üzem és egy cukrászüzem valósul meg a cukorgyár területén, valamint a prügyi úthoz közel egy húsfeldolgozó üzem is létesül. Az utóbbi években megfigyelt kedvező változások ellenére, térségünkben továbbra is szükség van az önkormányzat által működtetett közfoglalkoztatásra. Az eredmények azt mutatják, hogy az elmúlt évek programjai Szerencs város számára sikeresek voltak, hozzájárultak a foglalkoztatás növeléséhez és az érték­teremtés révén gyarapították a közös javakat. Növényházi rendszereket, ­öntözőberendezést építettünk ki, új teher­autókat, traktorokat, pótkocsit, targoncát, szárzúzó gépet, hűtőkamrát, konyhai gépeket, a hulladék tömörítésére használható konténereket, beton­elem-gyártó gépsort vásároltunk. A közmunka-programban az önkormányzat által elnyert támogatás az elmúlt hat évben több mint kétmilliárd forint volt. 2017-ben az önkormányzat elnyerte a ­Belügyminisztérium „Start Plusz 2017” díját, mely 7 millió forint értékű eszközvásárlásra felhasználható pénzösszeggel járt. A díjat egy új közterületek rendezésére használható (utcaseprés, hótolás) járműre fordítottuk.

Felújítások

Tavaly több utca is új aszfaltréteget kapott a városban.

– Az úthálózatunkra ráférne egy alapos felújítás – mondja Koncz Ferenc. – Nem nehéz kiszámolni, hogy ehhez milliárdok kellenek, amely nem áll rendelkezésünkre. Ezzel együtt is minden évben törekszünk arra – akár saját erőből, akár pályázati forrásból –, hogy a legrosszabb állapotban lévő utakat kátyúzzuk, illetve egyes utakat teljesen felújítsunk. Így építettük meg korábban a szervizutakat és zajlott le az Arad utca felújítása, vagy éppen a Bakó utca rendbetétele. ­Előző évben a Lajos köz mellett a Kossuth és a Bányai utcák újultak meg, és megkezdtük a Jókai utca előkészítését is, ­amelyet a vízelvezetési ­munkák elkészítése után várhatóan idén ­márciusban fejezünk be. Emellett a Városgazda által előállított térkövekből járdákat építettünk és parkolókat újítottunk fel.

ÉM-MB