Tavaly nyártól Lausanne-ból jár haza

Akt.:
Tavaly nyártól Lausanne-ból jár haza
Tavaly nyártól Lausanne-ból jár haza
A tiszaújvárosi Márkus Gergely az elmúlt években a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) budapesti irodáját vezette, 2011 nyarától azonban már a sport fővárosában, Lausanne-ban teszi a dolgát.

Az ITU 35 esztendős sportigazgatójának hivatalból haza kell majd utaznia a két nagy nemzetközi versenyt is magába foglaló júliusi 14-i TVK ITU Triatlon Nagyhétre, ő azonban már az előkészületeknél, a Jabil 3próba kerékpáros rajtjánál is jelen volt, és jön a május 19-20-i XXI. Tisza Triatlonra is. S, hogy miért, a válasz rendkívül egyszerű: magas beosztású sportdiplomataként ugyanúgy szívügyének tekinti az itteni történéseket, miközben nagyon szoros szálak fűzik az édesapja, dr. Márkus Gábor főrendező vezette szervezői csapathoz, a városhoz, Magyarországhoz, mint húszas éveinek elején, amikor elkezdődött a pályafutása!

– Szövetségünk elnökségének határozata értelmében tavaly nyáron költöztünk Lausanne-ba – kezdte beszélgetésünket Márkus Gergely. – Az ötkarikás sportágak nemzetközi szövetségeinek többségéhez hasonlóan szeretettünk volna mi is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közelében lenni, remélve, hogy a közvetlen viszonyt fel tudjuk használni sportágunk további fejlesztése, népszerűsítése érdekében. Nos, az elképzelés valóra vált, sikerült szoros kapcsolatot kialakítani a NOB sportrészlegének munkatársaival, és rajtuk kívül jó néhány nemzetközi sportszövetséggel, akikkel sokat konzultálunk szakmai és helyi dolgok apropóján. A korábban velem együtt a budapesti irodában dolgozó Csovelyák Zita mellett a görög Thanosz Nikopoulusz, az ITU technikai vezetője, egy új francia kolléganőnk és én rendezkedtünk be Svájcban. Az első pár hónapban – a szokásos feladatok elvégzése mellett – mindenkinek a saját életét is rendeznie kellett, melyben a lakásbérlés okozta az egyik legnagyobb kihívást, hiszen Lausanne-ban meglehetősen kevés az ilyen lehetőség. Ami a munkát illeti, mindenkinek megvannak a konkrét feladatai, de mivel az elmúlt évben két személlyel is nőtt a részlegünk létszáma, igyekszünk mindig úgy átcsoportosítani a dolgokat, hogy az mindig optimális legyen. Jó ideje igazán jó csapatként működünk.

– Milyen fő területekre kell koncentrálnia az ön által vezetett sportigazgatóságnak?

– A sportigazgatóság felügyeli közvetlenül a nagyobb nemzetközi versenyeket, a pályák kijelölését, a versenykiírást, ellenőrzi a helyi feltételeket. Idén közel 130 nemzetközi erőpróba szerepel a listán. Elsősorban a teljes mértékben általunk összefogott világkupa-sorozat lebonyolítására kell összpontosítanunk. Ezen kívül a világbajnoki sorozat (WTS) futamaira is koncentrálnunk kell. Nagyon hosszú és sűrű évadunk lesz, hiszen augusztus elején jön az olimpia, majd ősszel, Új-Zélandon a WTS Grand Final. Ezzel párhuzamosan a különböző földrészek bajnokságai (Pánamerikai Játékok, Ázsiai Játékok és mások) sportszakmai előkészületeinek a támogatása, a különböző szintű képzések organizálása is ránk vár, de már ide sorolhatnám a 2014-es ifjúsági olimpiát is, amelynek előkészületeiben is aktívan részt veszünk.

– Térjünk vissza egy kicsit az olimpiákhoz, ezen belül természetesen a londonihoz. Az ötkarikás játékokról milyen emlékeket őriz?

– A triatlon 2000-ben, Sydney-ben debütált az olimpia műsorán, ami óriási sportszakmai sikert jelentett számunkra. Én Ausztráliában a kerékpáros pálya versenybírójaként „szagolhattam bele” az ötkarikás légkörbe, amit nehéz lenne szavakba önteni. Két évvel később, elfogadva az athéniak felkérését, már a görög fővárosba költözve két éven át én irányítottam a triatlonversenyek előkészítését, azon kevés külföldiek közé tartoztam, akik egy sportágért igazgatóként feleltek a játékokon. A 2008-as pekingi olimpián az ITU Technikai Delegátusa, azaz a triatlon versenyek egyik vezetője lehettem. Ez a gigantikus beruházásokkal megvalósított verseny azért is emlékezetes marad számomra, mert az ITU vendégeként ott lehetett körülöttem édesapám és Balázs öcsém is. Londonban 2009-től három versenyt rendezhettünk, melyek közül a 2011-es hivatalos tesztje volt az idei viadalnak. Már akkor gond nélkül lezajlottak a küzdelmek, ami azért is örvendetes, mert az Európa egyik legforgalmasabb kereszteződésének tartott Hyde-Park Corner-t „kettévágjuk” a kerékpáros-pálya kialakításánál, hiszen csak így tudjuk érinteni a csodálatos „díszletet” jelentő Buckingham-palotát. A zökkenőmentességhez szükség volt arra, hogy a három év valamennyi tapasztalatát beépítsük a sziszifuszi, az utolsó időszakban néhány hetente megtartott egyeztetésekkel együtt járó munkánkba. Komoly előnyt jelent a nyári versenyen, hogy egy összeszokott, 28 tagú nemzetközi versenybírói stáb és a tíz legjobb brit versenybíró dolgozik majd együtt. A vezetőbíró dr. Varga Béla, aki az elmúlt húsz évben itthon és külföldön szakmailag megdolgozott érte, hogy azon a két napon ő legyen a pályán a „Főnök”! Véleményem szerint minden együtt van ahhoz, hogy Londonban egy frenetikus hangulatú olimpiát rendezhessenek. Az idillikus képet a „híres-nevezetes” albioni időjárás befolyásolhatja némiképp, mert azért szakadó esőben, ködben egy kicsit más a hangulatunk…

Szűcs István