Tavaly átlagosan 7-8 napig nem volt elérhető az internet-szolgáltatás

A szolgáltatás rendelkezésre állása tekintetében az internet területén a legrosszabb a helyzet: tavaly átlagosan 7-8 napig nem tudtak netezni az előfizetők – derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szerdán nyilvánosságra hozott jelentéséből, amely a hírközlési szolgáltatók minőségi jellemzőit vizsgálta. A mobilszolgáltatók közül 2006-ban a legtöbb panasszal a Pannon ügyfelei éltek, a legtöbb elmarasztaló hatósági döntés pedig a Vodafone-nal kapcsolatban született.

Nem elég az árak csökkenése és a választék bővülése a hatósági szabályozás nyomán, segíteni kell a fogyasztók eligazodását is az ajánlatok között – mondta Pataki Dániel, az NHH elnöke. Ezt szolgálja a hírközlési szolgáltatások minőségi jellemzőinek vizsgálata, amelyet most először végzett el a hatóság. Terveik szerint ezentúl minden évben közzétesznek ilyen jelentést, amely egyébként szinte egyedülálló Európában is, információik szerint még Nagy-Britanniában készül hasonló vizsgálat.

A minőség mérése 2 pilléren nyugszik. Az egyik eleme, hogy a szolgáltatók az általános szerződési feltételeikben (ászf) milyen minőségi feltételeket vállalnak, a másik pedig, hogy az abban megadott cél- és minimál értékeket hogyan teljesítették egy adott évben. Az erről szóló éves adatokat a szolgáltatók küldik el a hatóságnak. Bár az adatszolgáltatás önbevalláson alapul, az NHH szerint azonban megbízható információkat kapnak. Ha esetleg valahol mégis gyanús lenne egy-két érték, ott ellenőrzést tartanak. Az NHH a hozzáférés létesítésének idejét, a panaszok hibaelhárításának és a számlapanaszok kivizsgálásának határidejét, valamit a rendelkezésre állás mértékét vizsgálta. Mindezt a négy nagy szolgáltatási területen, a mobil és a vezetékes telefon, a kábeltévé és az internet-szolgáltatást végző cégek körében.

A mobilszolgáltatók közül 2006-ban a legtöbb előfizetői panaszt a Pannon kapta. Ezer előfizetőből 82-en voltak elégedetlenek. A T-Mobile-nál 22, a Vodafone-nál pedig 10 ez a szám. A legtöbb hatósági vizsgálatot a Vodafone-nal kapcsolatban indította az NHH. A 91 vizsgálatból 37 végződött elmarasztalással. A T-Mobile-nál 54 esetben indult vizsgálat és egy elmarasztalást kaptak. A Pannonnál lefolytatott 41 vizsgálatából 2 végződött bírsággal.

A kábeltévé-szolgáltatók közül a UPC kapta a legtöbb előfizetői panaszt, és a hibaelhárítás ideje is náluk a legmagasabb a vizsgált cégek közül. Ezer előfizetőből 206-an panaszkodtak tavaly a UPC-nél, míg a T-Kábelnél ez a szám 126. A hibaelhárítás átlagosan 56 órát vett igénybe a UPC-nél, míg a T-Kábelnél ez 26 óra volt.

A négy nagy szolgáltatási területet, vagyis a mobilt, a vezetékes telefont, az internetet és a kábeltévét összevetve a legtöbb hatósági eljárás a helyhez kötött telefonszolgáltatásokkal kapcsolatban indult, elmarasztaló határozatokból azonban a kábeltévé-szolgáltatók kapták a legtöbbet. A hibaelhárítás pedig az internet-szolgáltatóknál tart a legtovább a négy terület közül. A szolgáltatások rendelkezésre állásának összehasonlításából is az internet került ki vesztesen. A tavalyi év 97,55 százalékban volt biztosítva a kapcsolat az előfizetők számára, vagyis átlagosan 7-8 napig nem lehetett netezni 2006-ban.