TASZ: Nyilvánosak a Vértesi Erőmű szerződései

Ki kell adnia a Vértesi Erőmű Zrt.-nek a Bodoky Tamás újságíró által kért dokumentumokat a Tatabányai Városi Bíróság döntése értelmében – tájékoztatott kedden a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A bíróság szerint a közvetett állami tulajdonban álló gazdasági társaságok esetében is az állami tulajdonú vállalatokról szóló törvény szabályait kell alkalmazni.

A Vértesi Erőmű Zrt. több milliárd forinttal tartozik azoknak az áramkereskedőknek, akiknél a System Consulting Zrt. megrendelésére kapacitásokat kötött le. A Kapolyi László tulajdonában álló System elállt a Vértesi Erőmű Zrt. megvásárlásától, ezzel csődközeli helyzetbe hozta a céget – áll a TASZ közleményében.

A Tatabányai Városi Bíróság döntése értelmében a közvetett állami tulajdonban álló Vértesi Erőmű Zrt.-nek ki kell adnia a TASZ által képviselt Bodoky Tamásnak a kért dokumentumokat. Ezek a System Consulting Zrt.-vel 2008-ban kötött szerződések, a System privatizációs és áramvásárlási ügyében lezajlott belső vizsgálat során született dokumentumok és a belső vizsgálat költségével kapcsolatos adatok.

A bíróság indokolásában kimondta: az alperes Vértesi Erőmű tulajdonosa a tartós többségi állami tulajdonban működő Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. A helyes jogértelmezés szerint az állami tulajdonú vállalatokról szóló törvény szabályait kell alkalmazni a közvetett állami tulajdonban álló gazdasági társaságokra is. A bíróság szerint egyébként az adatvédelmi törvényt könnyen ki lehetne játszani az állami vagyon különböző állami tulajdonban álló gazdasági társaságokba való kiszervezésével – tájékoztatott a TASZ.

Hüttl Tivadar, a TASZ Adatvédelem és Információszabadság Programjának vezetője szerint
kiemelkedő közérdek fűződik ahhoz, hogy az állampolgárok megtudhassák a politikai szálakat is magában foglaló ügylet részleteit, amely következtében egy nagy múltú állami cég a csőd szélére sodródott.Sporthírek