TASZ: a TEK Orbán védelmében hozott intézkedése sértheti a gyülekezési jogot

Akt.:
Budapest (MTI) – A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) Orbán Viktor miniszterelnök védelmében hozott múlt hét pénteki személy- és létesítménybiztosítási intézkedése felveti a gyülekezési szabadság jogellenes korlátozását.

A rendvédelmi dolgozók múlt hét hétfői tüntetésén azt szavazták meg a jelenlévők, hogy demonstrációt szerveznek Orbán Viktor házához – a XII. kerületi Cinege utcába – a nyugdíjkedvezmények eltörlése miatt; konkrét időpont akkor nem hangzott el.
    A TEK múlt hét pénteken Orbán Viktor védelmében egy előzetes, megelőző személy- és létesítménybiztosítási intézkedést hozott, amely szerint a XII. kerületi épületben védett személy tartózkodik, a ház biztonságának, zavartalan működésének, a védett személyek szabad mozgásának, közlekedésének biztosítása miatt döntöttek az érintett terület lezárása mellett. Indokolt esetben ideiglenes forgalomkorlátozási, közrendvédelmi és bűnmegelőzési intézkedésekkel egészíthető ki a terület lezárása – tartalmazza a határozat. Az intézkedés “a szükséges ideig”, de legfeljebb július 2-án este 10 óráig lesz érvényben. A rendőrség akkor nem zárta le a területet.
    Dénes Balázs, a jogvédők elnöke hétfőn juttatta el közleményét az MTI-hez, amely szerint Orbán Viktor védelmére hivatkozva a gyülekezési jogot korlátozni csak “nagyon szűk körben, a legszükségesebb módon és rövid időre” lehet. A rendőrségi határozat pedig nem felel meg ennek az alapelvnek.
    A TASZ szerint az elnagyoltan megfogalmazott határozat alkalmas lehet arra, hogy egy hónapra előre megakadályozza a tüntetni vágyó polgárok gyülekezési szabadságának gyakorlását a főváros egyes részein. A rendőrségi határozat a XII. kerületi Cinege utca és környékének lezárást rendeli el “védett személy” ott tartózkodása miatt. A határozat szerint “a területzárás pontosan meghatározza a lezárt terület határait, így egyértelművé teszi, melyik az a terület, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására rendelkezésre áll”. 

Orbán Viktor védett személy

    A jogvédők szerint hacsak nem egy, a közvélemény előtt ismeretlen védett személy, “például Nicolas Sarkozy francia államfő” titkos XII. kerületi látogatásáról van szó, akkor a védett személy szerintük Orbán Viktor miniszterelnök. Ő azonban nem most költözött a Cinege útra, hanem évek óta ott él, így érthetetlen, hogy miért éppen most indokolja a miniszterelnök ott tartózkodása az útlezárást. Ha a TEK a sajtóban megjelent hírekre alapozta a határozatot, mely szerint a rendvédelmi dolgozók egy csoportja tüntetni fog a Cinege utcában, akkor a döntése a gyülekezési jog előzetes, politikai alapú, éppen ezért megengedhetetlen korlátozásának minősül – írta Dénes Balázs.
    A TASZ felhívja a figyelmet: a gyülekezési törvény értelmében két okból lehet megtagadni egy tüntetés megtartását, ha a tüntetés a népképviseleti szerv vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, illetve ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható. Szerintük Orbán Viktor Cinege utcai házánál egyik sem áll fenn. A miniszterelnök nem egy állampolgár a sok közül, hanem “az a személy, akinek politikai tevékenységére vonatkozóan a kritikát tűrnie kell”. A rendőrségnek nincs jogi lehetősége gyülekezésmentes övezeteket kialakítania Orbán Viktor nyugalmának biztosítása érdekében – áll a közleményben.
    A közleményben az áll: a rendőrség “személy- és létesítménybiztosítási” határozatának célja még közvetve sem lehet a gyülekezési jog gyakorlásának megakadályozása. A TASZ nem ismer olyan körülményt, amely a június 3-a és július 2-a között a XII. kerületben szükségessé tenne ilyen kiterjedt útlezárást, amely megakadályozhatja a polgárokat gyülekezési joguk gyakorlásában.
    “A TEK döntése önkényesen széles körű és közvetve alapvető jogok megengedhetetlen korlátozásának veszélyét veti fel”. A gyülekezési jog jogellenes korlátozásának elkerülése érdekében a TASZ a határozat visszavonását kéri a rendőrségtől – írta Dénes Balázs.

Gyurcsány: ne menjenek Orbán Viktor háza elé tüntetni!